Pikantne i slodkie rozgrzewajace warzywka

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Bardzo prosty i szybki ale smaczny sposob na oproznienie lodowki ze zbednych resztek po wczorajszym obiedzie
icon_smile.gif


Pikantne i slodkie rozgrzewajace warzywka

- 1 seler lub brukiew, obrany i pokrojony na male kawalki
- 5 srednich marchewek, starkowanych
- 1 pietruszka, starkowana
- 1 cebula, pokrojona na drobno
- 1/2 puszki mieszanki fasoli, oplukanej
- 1/2 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej
- 100g koncentratu pomidorowego
- 1 kostka rosolowa
- 1 lyzeczka imbiru ze sloika (lub swiezego, startego)
- 1 lyzeczka czosnku ze sloika (lub swiezego, ok 2 zabki)
- 1 lyzeczka garam masala
- 1 lyzeczka kuminu
- 1 lyzeczka kolendry
- szczypta pieprzu, chili, ziol prowansalskich i cukru brazowego
- ok 400ml wody
- 1 czubata lyzka smietany 18%
- 1 lyzeczka ghee lub innego tluszczu do smazenia

Pokrojona na kawalki brukiew/seler, utarta marchew i pietruszke wrzucamy do garnka wraz z kostka rosolowa i woda, gotujemy przez okolo 20 minut. W miedzyczasie podsmazamy cebule z wszystkimi przyprawami i koncentratem pomidorowym. Podsmazona dorzucamy do warzyw i kiedy warzywka sa juz miekkie dorzucamy kasze gryczana i fasole. Pozwalamy wodzie troche odparowac tak aby sos w warzywach zrobil sie bardziej gesty. Wylaczamy palnik i dodajemy smietane, mieszamy.
Smacznego!
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • DSCF1259.JPG
    DSCF1259.JPG
    421.8 KB · Wyświetleń: 0

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Ojej - miło Cię znowu tu widzieć:)
I od razu nowy przepis !
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
z wzajemnoscia
icon_smile.gif
bussi.gif