Pikantny krem z dyni i porów

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Pyszna, pikantna, jesienna zupa. Prażone pestki dyni dodają chrupiącego akcentu, a łyżka jogurtu podkręca smak.
Na podstawie Kuchni Śródziemnomorskiej.

900 g obranej, pokrojonej w kawałki dyni
2 łyżki stołowe oliwy
2 pory- tylko białe części, bez liści, pokrojone w pierścionki
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1 łyżeczka zmielonego kuminu
1 łyżeczka mielonego suszonego imbiru
4 szklanki wywaru z kurczaka
sól, mielony czarny pieprz

4 łyżki naturalnego jogurtu (opcjonalnie)
garść podprazonych na suchej patelni pestek dyni

Rozgrzać w rondlu lub na dużej patelni oliwę, wrzucic por i czosnek, smażyć aż zmiękną.
Dorzucic imbir i kumin i smażyć mieszając przez około minutę.
Dodać dynie i wywar z kurczaka, doprawić solą i pieprzem. Gotować około 30 min, aż dynia będzie zupełnie miękka. Zmiksować na gładki krem.
Podawać gorącą, z łyżką jogurtu na wierzchu, posypaną pestkami dyni.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
O żesz ty, jaka szybka
icon_eek.gif
 

Simona

Moderator
Członek ekipy
Paź 27, 2004
2,528
0
0
Robi sie. Przy okazji obierania glupiej dyni odrabalam sobie kawalek kciuka. No dobra, bede zyc bez.



I troche pozniej (zeby nie bylo ze nabijam posty): Lis, trafiles w moj gust! Pycha jest ta zupa. Nie wiem czy dodac oleju dyniowego czy lepiej zostawic bo ma dosc specyficzny smak.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Biedny kciuk Simony, poległ w starciu z obiadem
icon_sad.gif

Cieszę się jak dzika, że trafiłam. Jak wypróbujesz z olejem dyniowym, daj znać. Ja bym się nie odważyła
icon_mrgreen.gif

Bernadku, jestem pewna, że będzie ci smakować
fiesgrins.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Dynia wsio rawno? Czy musi byc pomaranczowa?
Nie ma ich jeszcze i nigdy nie trafilam na smaczna.
Ale pewnie i z pomaranczowa bym sprobowala po Halloween zawsze miazsz zostaje.