Pyszna, pikantna, jesienna zupa. Prażone pestki dyni dodają chrupiącego akcentu, a łyżka jogurtu podkręca smak.
Na podstawie Kuchni Śródziemnomorskiej.
900 g obranej, pokrojonej w kawałki dyni
2 łyżki stołowe oliwy
2 pory- tylko białe części, bez liści, pokrojone w pierścionki
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1 łyżeczka zmielonego kuminu
1 łyżeczka mielonego suszonego imbiru
4 szklanki wywaru z kurczaka
sól, mielony czarny pieprz
4 łyżki naturalnego jogurtu (opcjonalnie)
garść podprazonych na suchej patelni pestek dyni
Rozgrzać w rondlu lub na dużej patelni oliwę, wrzucic por i czosnek, smażyć aż zmiękną.
Dorzucic imbir i kumin i smażyć mieszając przez około minutę.
Dodać dynie i wywar z kurczaka, doprawić solą i pieprzem. Gotować około 30 min, aż dynia będzie zupełnie miękka. Zmiksować na gładki krem.
Podawać gorącą, z łyżką jogurtu na wierzchu, posypaną pestkami dyni.
Na podstawie Kuchni Śródziemnomorskiej.
900 g obranej, pokrojonej w kawałki dyni
2 łyżki stołowe oliwy
2 pory- tylko białe części, bez liści, pokrojone w pierścionki
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1 łyżeczka zmielonego kuminu
1 łyżeczka mielonego suszonego imbiru
4 szklanki wywaru z kurczaka
sól, mielony czarny pieprz
4 łyżki naturalnego jogurtu (opcjonalnie)
garść podprazonych na suchej patelni pestek dyni
Rozgrzać w rondlu lub na dużej patelni oliwę, wrzucic por i czosnek, smażyć aż zmiękną.
Dorzucic imbir i kumin i smażyć mieszając przez około minutę.
Dodać dynie i wywar z kurczaka, doprawić solą i pieprzem. Gotować około 30 min, aż dynia będzie zupełnie miękka. Zmiksować na gładki krem.
Podawać gorącą, z łyżką jogurtu na wierzchu, posypaną pestkami dyni.
Ostatnią edycję dokonał moderator: