- Paź 30, 2004
- 27,454
- 7
- 38
Danie jest inspirowane przepisem Yotama Ottolenghi na Itamar's Bulgur Pilaf (oryginał pochodzi z książki Yotama pt. "Plenty": http://www.bonappetit.com/recipes/food-lov...rs_bulgur_pilaf Poszukując przepisów na dania z bulgurem trafiłam na tę stronę: http://dailywaffle.com/2012/02/06/bulghur-...lenghis-plenty/ gdzie wykorzystano ten przepis z małymi zmianami. Miałam wszystkie składniki oprócz różowego pieprzu i przecieru pomidorowego (w zamian dałam pomidory) , dorzuciłam jeszcze trochę mięsa z kurczaka i to było to, wyszło pyszne danie, łatwe do zrobienia i szybkie.
Na 2-3 porcje:
(szklanka 250 ml)
3 łyżki oliwy
2 papryki (u mnie żółte nie czerwone jak w oryginale) pokrojone w paski
1 średnia czerwona cebula pokrojona w półkrążki
ok. 300 g polędwiczek z kurczaka pokrojonych na nieduże kawałki
1 szklanka bulguru
2 średnie pomidory sparzone, obrane i pokrojone drobno
1 łyżka mielonej kolendry
1 3/4 szklanki wrzątku
2/3 szklanki złotych rodzynek
sól i pieprz do smaku
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, dodać mięso i smażyć dalej, dodać paprykę i podsmażyć ok. 5 minut. Wsypać bulgur, kolendrę i pomidory, smażyć ok. 2 minuty. Wrzucić rodzynki i zalać wrzątkiem, doprawić solą i pieprzem, nakryć szczelnie pokrywką, zmniejszyć ogień do minimum i dusić 20 minut, aż bulgur wchłonie większość wody i będzie miękki, w połowie czasu przemieszać.
Na 2-3 porcje:
(szklanka 250 ml)
3 łyżki oliwy
2 papryki (u mnie żółte nie czerwone jak w oryginale) pokrojone w paski
1 średnia czerwona cebula pokrojona w półkrążki
ok. 300 g polędwiczek z kurczaka pokrojonych na nieduże kawałki
1 szklanka bulguru
2 średnie pomidory sparzone, obrane i pokrojone drobno
1 łyżka mielonej kolendry
1 3/4 szklanki wrzątku
2/3 szklanki złotych rodzynek
sól i pieprz do smaku
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, dodać mięso i smażyć dalej, dodać paprykę i podsmażyć ok. 5 minut. Wsypać bulgur, kolendrę i pomidory, smażyć ok. 2 minuty. Wrzucić rodzynki i zalać wrzątkiem, doprawić solą i pieprzem, nakryć szczelnie pokrywką, zmniejszyć ogień do minimum i dusić 20 minut, aż bulgur wchłonie większość wody i będzie miękki, w połowie czasu przemieszać.