Placek chiński

julia

Member
Sie 30, 2006
533
0
0
Ciasto I:
4 jabłka
1 ½ szklanki cukru
¾ szklanki oleju
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 szklanka zmielonych orzechów włoskich

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać połową cukru i wlać olej. Białka ubić i dodać pozostały cukier oraz żółtka, a następnie wymieszać z jabłkami. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą i zmielone orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać.
Przełożyć do formy i upiec.

Ciasto II:

5 jajek
20dag cukru
2 kisiele cytrynowe bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki krupczatki

Z podanych składników ubić biszkopt (najpierw białka, potem cukier, żółtka, mąka wymieszana z kisielami i proszkiem). Upiec w tej samej blaszce co ciasto I. Przekroić na dwa blaty.

Masa:
½ litra mleka
½ szklani cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 żółtko
1 galaretka cytrynowa
1 kostka masła

Zagotować mleko z cukrem. Troszkę mleka zostawić do rozrobienia obu mąk i żółtka. Na gotujące mleko wlać „budyń” i ugotować krem, odstawić do wystygnięcia.
Utrzeć masło i cały czas ucierając dodawać zimny budyń.
Następnie dodać przestudzoną i lekko tężejącą galaretkę rozpuszczona w ½ szklanki gorącej wody. Dobrze wymieszać.

Na pierwszy blat ciasta z kisielem wyłożyć połowę masy i przykryć plackiem z jabłkami. Następnie druga część masy i przykryć drugim blatem ciasta z kisielem.

jastarnia061ue6.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Zula

Member
Kwi 30, 2006
623
0
0
jak duża mniej więcej ma być ta forma?

Ciasto wygląda ciekawie, chętnie wypróbuję.
 

julia

Member
Sie 30, 2006
533
0
0
Blacha mierzona po spodzie 36x21 cm. Moje ciasto miało 8 cm wysokości (myślę, że można użyć mniej jajek) Biszkopt gorny i dolny został delikatnie nasączony (po pół szklanki na każdą połówke)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
Wygląda zachęcająco, mysle, że ten placek mozna zrobic w większej blaszce, to nie będzie taki wysoki, ale jak juz sie zabiore do pieczenia, to oczywiście zdam relację, w ten weekend chyba jednak nie..... :fiesgrins:
 

darek0000

Member
Maj 12, 2007
20
0
0
Muszę przyznać że to ciasto jest naprawdę dobre chodź wyszło wysokie ale to w niczym nie przeszkadza - polecam serdecznie a oto moje ciasto :
DSC01924n.jpg
 

Załączniki

  • DSC01924n.jpg
    DSC01924n.jpg
    384 KB · Wyświetleń: 0

julia

Member
Sie 30, 2006
533
0
0
Dzięki Darku, ze choć Ty zrobiłeś
anbetung.gif
i cieszę się, ze smakowało, może za Twoim przykładem pójdą inni..... a watro spróbowac
icon_wink.gif