- Sie 11, 2005
- 962
- 0
- 0
Przepis pochodzi z jakiejś starej gazety, spisałam go kiedyś u mojej przyjaciółki. Piekę go zawsze jesienią oraz na Wielkanoc ( wtedy przyozdabiam marcepanowymi marchewkami i zającami). Najlepiej smakuje po 1,2 dniach.
250gr marchewki drobno startej
5 jajek
250gr cukru
75g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniacznej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g mielonych orzechów laskowych
125g mielonych orzechów włoskich
Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać mieszaninę mąki i proszku do pieczenia ,wymieszać . Dodać marchew i orzechy. Ubić pinę z białek, wymieszać z
ciastem. Wlać do formy wysmarowanej masłem i
wysypanej bułką tartą (u mnie tortownica 26cm).
Piec w 180 stopniach 55 minut.
Można ozdobić lukrem lub poprostu posypać cukrem pudrem.
Ja zmniejszam ilość cukru do 200gr , bo jest wtedy wystarczająco słodkie.
250gr marchewki drobno startej
5 jajek
250gr cukru
75g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniacznej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g mielonych orzechów laskowych
125g mielonych orzechów włoskich
Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać mieszaninę mąki i proszku do pieczenia ,wymieszać . Dodać marchew i orzechy. Ubić pinę z białek, wymieszać z
ciastem. Wlać do formy wysmarowanej masłem i
wysypanej bułką tartą (u mnie tortownica 26cm).
Piec w 180 stopniach 55 minut.
Można ozdobić lukrem lub poprostu posypać cukrem pudrem.
Ja zmniejszam ilość cukru do 200gr , bo jest wtedy wystarczająco słodkie.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: