Placek z kapustą wersja qd

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Nie mam pojecia. Nazwa tej odmiany pszenicy pochodzi od regionu Khorasan na ktorym byl i jest uprawiany - Iran, Afganistan, Pakistan - Triticum turgidum subsp. turanicum, ponoc jerst to naturalna hybryda odmian T. durum i T. polonicum


 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,636
1,179
113
Był dzisiaj na obiad. Do popicia zrobiłam barszcz czerwony.
Było smaczne
mniam.gif

qd, dzięki.

P1030015.JPG
 

Załączniki

  • P1030015.JPG
    P1030015.JPG
    276.2 KB · Wyświetleń: 10

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Piękne zdjęcie, ale wprowadziło mnie w błąd
icon_lol.gif
myślę sobie "czemu helen zdjęła z części ciasta wierzchnią warstwę... ???" i dopiero po chwili załapałam, że ta kapusta nie leży tylko stoi, bo placek jest tak wysoki
rofl.gif
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,636
1,179
113
Cinka @ 23 Nov 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1550644Piękne zdjęcie, ale wprowadziło mnie w błąd
icon_lol.gif
myślę sobie "czemu helen zdjęła z części ciasta wierzchnią warstwę... ???" i dopiero po chwili załapałam, że ta kapusta nie leży tylko stoi, bo placek jest tak wysoki
rofl.gif
Wzięłam sobie do serca zalecenie autorki przepisu
icon_wink.gif

qd @ 25 Oct 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1546920(...)
Przy okazji dorzucam : ciasto trzeba walkować naprawde cienko , ca 3 mm, bo urośnie, a to ma być tylko tlo dla kapusty, a nie kapusta dodatkiem do ciasta.
W całości wyglądał tak:
P1030012.JPG
 

Załączniki

  • P1030012.JPG
    P1030012.JPG
    93.7 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Śliczny placek, h-elen!
Ja wałkowałam chyba jeszcze cieniej, bo jedną porcją ciasta wypełniłam dużą blachę piekarnikową.
icon_smile.gif
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,636
1,179
113
qd @ 23 Nov 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1550680Kapusty chyba mialas znacznie wiecej niz pol glowki...
icon_smile.gif
Zrobiłam z prawie całej średniej główki. Ale nie szatkowałam a kroiłam w prostokąty 2x2, 2x3 stąd też nadzienie bardziej najeżone.
Co do ciasta, to podzieliłam na nierówne części ale jak widać nie utrafiłam i stąd na górze róże
icon_mrgreen.gif

Dzięki za pochwały
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
h-elen @ 23 Nov 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1550696Zrobiłam z prawie całej średniej główki. Ale nie szatkowałam a kroiłam w prostokąty 2x2, 2x3 stąd też nadzienie bardziej najeżone.
Co do ciasta, to podzieliłam na nierówne części ale jak widać nie utrafiłam i stąd na górze róże
icon_mrgreen.gif

Dzięki za pochwały
icon_smile.gif
I tak wlasnie ma byc! Nie szatkowana, nie wyduszona na mazisto tylko kawałkowa, konkretna - cudo!
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Lepilam dzis pierogi i zostalo mi sporo farszu (ktory jest bardzo prawdziwkowy), wiec zamroze, we wtorek dorobie , ale tym razem ze slodka kapusta zmieszam. Juz sie doczekac nie moge...

A Ty, qd, robisz placek na wigilie w tym roku?
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
tatter @ 18 Dec 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1554010A Ty, qd, robisz placek na wigilie w tym roku?
Niee
icon_sad.gif
U nas kapusciana jestem ja z corka, maz i syn kapusty kijem nie ruszają ( ciekawostka genetyczna: moj teść na robotach żywiony był kapustą z kapustą.Po wojnie kapusty nie ruszyl i mawial, że zjadl za siebie i dzieci i wnuki.

No i nie ma tradycji.

Gości tez tym razem nie będzie , więc nie ma dla kogo.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
U mnie placek Twoj stanie sie tradycja wigilijna od tego roku! Na szczescie u nas wszyscy uwielbiaja takie smaki.