Placek z pierników

natalia

Member
Paź 30, 2005
204
0
0
Bardzo inne i baaaaardzo smaczne! Ciasto- 10 jajek, 1 szkl cukru, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki mąki krupczatki, 2 łyżeczki proszku do piecz., 2 szkl pierników (pierniki muszą być lukrowane,nie mogą być w polewie ani z nadzieniem(!) .Należy je zetrzeć na tarce i zostawić na 5-7 dni aby wyschły, w ten sposób powstaje nam taka jakby ''mąka"). Białka ubić na sztywno,dodać oba cukry,dodawać po jednym żółtku.Na koniec dać mąkę i starte pierniki oraz proszek.Delikatnie wymieszać i upiec ( ok 40min w 180 c. Krem- kostka masła, 1 szkl cukru pudru, 1/2l mleka, 2 łyżki mąki, 1 łyżka mąki ziemniacz,łyżeczka soku z cytryny.Z mleka i obu mąk ugotować budyń,ostudzić.Utrzeć masło z cukrem,budyniem i sokiem cytryn.Można użyć gotowego kremu karpatkowego. Ciasto przekroić na pół.Na jeden placek dać krem,na nim poukładać obok siebie biszkopty i zalać dowolną lekko stężałą galaretką(rozpuścić w mniejszej ilości wody).Przykryć drugim plackiem i polać polewą.Ciacho jest super,przypomina tort.Przepis na dużą tortownicę,będzie piękny wysoki.Polecam bo wielokrotnie wypróbowany,jest mięciutki,po prostu musicie spróbować! Przepis pochodzi z Ciast na stół.Gwarantuję ,że pyszne!