Placuszki serowe wg Nigelli*

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
Robiłam po raz kolejny bo Zosiczka już kilka dni o nie prosiła!
Są pyszne, niezwykle delikatne, takie piankowe.
Pierwszy raz troche mi nie wyszły
icon_rolleyes.gif
z orginalnego przepisu dlatego poddałam go modifikacji.

Orginalny przepis tu:
http://kuchnianigellilawson.blog.onet.pl/P...2,ID393782472,n

Po przeróbkach:

- 3 jajka
- 2 łyżki stołowe cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 serki waniliowe homogenizowane Danio
- 80 g mąki


Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dokładnie mieszamy z cukrami, dodajemy serek i mąkę . Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy białka do masy żółtkowo serowej i delikatnie mieszamy. Smażyłam na oleju bo mam nędzną patelnię, do której przywiera, ale na dobrej pewno można bez tłuszczu.
Najlepsze na parząco w język (Zosia) lub dla cierpliwych na ciepło!
icon_mrgreen.gif

Smacznego!
mniam.gif
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Zrobiłam. Bardzo smaczne
lecker.gif

Tylko trzeba pisać, że porcja jak dla pułku. 35 placków miałam. Połowę zjedliśmy na ciepło z dżemem, kwaśną śmietaną i cukrem pudrem. Nie ze wszystkim na raz oczywiście.
Dziś rano zjadłam kilka sztuk na zimno, resztę chłop wziął na przegryzkę do pracy
icon_smile.gif

A jak wziął, znaczy mu smakuje
anbetung.gif


A... może wyszło jak dla pułku, bo robiłam z półtorej porcji.
icon_mrgreen.gif

Dałam 400g serka kremowego z wiaderka, 3,5 dużego jaja, 120g mąki i 4 łyżki cukru
icon_smile.gif
 

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
Agatko, jak dodałaś pół jajka? bardzo mnie to fascynuje, bo czasem dzielę przepis i mam problem z jajem .
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ale co za filozofia
icon_wink.gif

Rozbijasz jajko - zoltko osobno, białko tez. Żóltko dzielisz łyżką na pól białka też pół wyciagasz i masz
icon_mrgreen.gif


Edit. mozna jeszcze ubic cale jajko a dać tylko pół
icon_razz.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

harapug

Member
Sie 22, 2006
105
0
0
Zrobiłam według przepisu jean, wyszły wspaniale miękkie, delikatne i bardzo aromatyczne (mimo dodania samego serka homo), polecam każdemu łasuchowi ciepłych słodkości
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

agula7

Member
Wrz 25, 2007
1,360
0
0
A je się smazy na głębokim oleju czy normalnie jak naleśniki?

A już wiem
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
2,844
65
48
zrobiłam. naprawdę bardzo smaczne. Wpisuję na stałe do repertuaru kolacji dziecięcych
icon_smile.gif

ps zrobiłam z polowy porcji, ale niepotrzebnie, poszłyby wszystkie
icon_smile.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Weszłam w link a tam... ZBORZOWE BATONIKI
icon_lol.gif


Robię podobne placuszki dukanowe, proporcje na oko, zamiast mąki skrobia kukurydziana.