- Paź 12, 2005
- 212
- 0
- 0
Przepis wykopany gdzieś z internetu przy okazji pozbywania się nadmiaru serków wiejskich z lodówki...
-duży serek wiejski (500g)
-6 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
-4 łyżki cukru
-wanilia (ja daję cukier wanilinowy, bo z reguły nic innego nie mam)
-100 g mąki
Serek, mąkę, cukier, żółtka i wanilię wymieszać razem (ja to robię mikserem). Dodać lekko ubitą pianę z białek. Można dodać rodzynki. Smażyć na tłuszczu na teflonowej patelni małe placuszki z obu stron (wychodzą dość cienkie, jak pancakes). Uważać bo niestety lubią przywierać (szczególnie drugą stroną). Podawać z cukrem, syropami, konfiturami, owocami, lub śmietaną (bitą lub normalną) wedle gustu.
U mnie ten przepis rozwiązuje problem nadmiaru serków wiejskich których termin przydatności zbliża się ku końcowi.
-duży serek wiejski (500g)
-6 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
-4 łyżki cukru
-wanilia (ja daję cukier wanilinowy, bo z reguły nic innego nie mam)
-100 g mąki
Serek, mąkę, cukier, żółtka i wanilię wymieszać razem (ja to robię mikserem). Dodać lekko ubitą pianę z białek. Można dodać rodzynki. Smażyć na tłuszczu na teflonowej patelni małe placuszki z obu stron (wychodzą dość cienkie, jak pancakes). Uważać bo niestety lubią przywierać (szczególnie drugą stroną). Podawać z cukrem, syropami, konfiturami, owocami, lub śmietaną (bitą lub normalną) wedle gustu.
U mnie ten przepis rozwiązuje problem nadmiaru serków wiejskich których termin przydatności zbliża się ku końcowi.