- Sty 15, 2008
- 6,773
- 28
- 48
Poduszkowiec porzeczkowy
300g zamrozonych porzeczek lub innych owocow jagodowych
tabliczka (100g) bialej czekolady
250g masla lub margaryny
szklanka (220g) cukru
1/2 lyzeczki skorki z cytryny
4 jajka
2 szklanki (340g) maki
3 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
okolo 50g glazury czekoladowej
czas przygotowania ok. 40 min.
Owoce rozmrozic, zmiksowac i przetrzec przez sitko.
Biala czekolade rozpuscic w kapieli wodnej i ostudzic.
Maslo utrzec na najwyzszych obrotach, stopniowo dodajac cukier i skorke z cytryny,
jajka i rozpuszczona biala czekolade.
Make z proszkiem przesiac i porcjami dodawac miksujac na srednich obrotach.
2/3 ciasta wylozyc na blache (30 na 40 cm), rozsmarowac,
raczka np. od drewnianej lyzki narysowac na ciescie glebokie linie (zachowujac ok. 5 cm odstepy), ktore utworza kratke.
Puree owocowe wymieszac z pozostalym ciastem, wypelnic nim foliowy woreczek, uciac rog i wypelniac ta masa utworzone na blaszce linie.
Piec przez okolo 30 min w temp. ok. 180°, z obiegiem 160°.
Po upieczeniu i wystudzeniu namalowac polewa czekoladowa, podwojna kratke i...konsumowac
300g zamrozonych porzeczek lub innych owocow jagodowych
tabliczka (100g) bialej czekolady
250g masla lub margaryny
szklanka (220g) cukru
1/2 lyzeczki skorki z cytryny
4 jajka
2 szklanki (340g) maki
3 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
okolo 50g glazury czekoladowej
czas przygotowania ok. 40 min.
Owoce rozmrozic, zmiksowac i przetrzec przez sitko.
Biala czekolade rozpuscic w kapieli wodnej i ostudzic.
Maslo utrzec na najwyzszych obrotach, stopniowo dodajac cukier i skorke z cytryny,
jajka i rozpuszczona biala czekolade.
Make z proszkiem przesiac i porcjami dodawac miksujac na srednich obrotach.
2/3 ciasta wylozyc na blache (30 na 40 cm), rozsmarowac,
raczka np. od drewnianej lyzki narysowac na ciescie glebokie linie (zachowujac ok. 5 cm odstepy), ktore utworza kratke.
Puree owocowe wymieszac z pozostalym ciastem, wypelnic nim foliowy woreczek, uciac rog i wypelniac ta masa utworzone na blaszce linie.
Piec przez okolo 30 min w temp. ok. 180°, z obiegiem 160°.
Po upieczeniu i wystudzeniu namalowac polewa czekoladowa, podwojna kratke i...konsumowac