Polędwiczka wieprzowa w sosie kurkowym

.m.

Member
Sie 17, 2012
226
0
0
Polędwiczki w sosie kurkowym.

Składniki:
- 1 sprawiona polędwiczka wieprzowa
- 0,2-0,3 kg kurek świeżych
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- śmietanka kremówka 30%
- sól, pieprz do smaku
- rozmaryn, tymianek
- łyżka masła

Mięso:
- polędwiczkę wieprzową opłukać, osuszyć i zdjąć błony, pokroić w 1cm plastry, ubić lekko dłonią, natrzeć oliwą, rozmarynem, pieprzem i solą, do lodówki na noc
następnego dnia, krótko grillować na patelni grillowej, żeby mięso nie stwardniało, zdjąć i dać mu odpocząć lub obsmażyć z każdej strony, przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć, wlać szklankę wody/bulionu i tak piec ok. 20-30 min (bez termobiegu), aby mięso w środku nie było różowe, bo akurat za takim moja żona nie przepada, ale miękkie i sprężyste

Sos:
- kurki oczyścić (niektórzy obgotowują ok. 5 min)
- drobno posiekaną cebulę podsmażyć na maśle (nie rumienić), pod koniec dodać drobno posiekany czosnek, dodać kurki na ok. 3 minuty, a następnie szklankę bulionu z warzyw i gotować jeszcze 10-15 minut, dodać śmietanę 30%, gotować do zredukowania i zgęstnienia
- przyprawić solą i pieprzem

Do przygotowanego sosu dodać polędwiczki i gotować na bardzo małym ogniu ok 5 minut.

Podawać z pieczonymi ziemniakami oraz warzywami gotowanymi na parze.

Smacznego.