Poledwiczki rozmarynowe w sosie jablkowym*

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Ja podaję zawsze z cząstkami upieczonych jabłek, są niezbędne do tej świni.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Fakt, moglyby wygladac piekniej, ale smaku to nie zmienia
icon_wink.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Nie ma?

Ziemniaki kroi sie w gruba kostke - ze 3cm. Tak, zeby mozna na jeden albo dwa kesy zjesc.
Mokre wrzuca sie do brytfanki, soli, posypuje czosnkiem i ziolami (mieszanka wloska, albo prowansalska) i polewa oliwa. Zamieszac i do pieca.

Ziemniaki wkladam troche wczesniej, z 15-20 minut przed miesem, na 200-220 stopni, a potem zmniejszam temperature i pieke wszystko razem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Mozliwe, ze nie ma.
Nic wymyslnego.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
przepis jest na suszony, ale mozesz zamienic
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,317
1,613
113
Dzięki, Ker. Raczej pozostanę przy suszonym, bo przy tej ilości to za dużo siekania.
 

soap_bubble

Member
Maj 14, 2008
46
0
0
Zrobilam dzisiaj, z mala modyfikacja - przed samym robieniem sosu okazalo sie ze dziecko wypilo mi sok jablkowy wiec wpadlam na pomysl i zmiksowalam te upieczone jablka.
Podalam z pieczonymi kartofelkami i salata z sosem jogurtowym na slodko.
Bardzo dobre
lecker.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
icon_lol.gif
dobre
icon_lol.gif
Dziecko spostrzegawcze
icon_lol.gif

Jablka mozna zmiksowac. same odlaza od skorki. Ja je uwielbiam. Zreszta tylko malzonek gardzi.
 

Tina86

Member
Lut 1, 2009
3,200
8
38
A czy mogę zrobić te polędwiczki bez rozmarynu? Kupiłam wszystkie składniki, a rozmarynu nie było w Carrefurze, a nie miałam już siły iść gdzie indziej, jak myślicie, bardzo popsuje tym smak?
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Tina, jakos przyprawione byc musza.

Rozmaryn jest pikantny, doskonaly do wieprzowiny. Z samymi jablkami byloby mdle.
Mam tez przepis na poledwiczki w pieprzu. Trzeba czyms doprawic zeby zlamac cukier i te jablka.

Jak sobie poradzilas? Moze mieszanka prowansalska?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Tina86

Member
Lut 1, 2009
3,200
8
38
Nie pamiętam co dokładnie dałam, ale na pewno tymianek i bazylię, smakowało nam bardzo, tylko ten sosik był troszkę mdły, następnym razem poszukam jednak tego rozmarynu i spróbuję dokładnego przepisu.