Pomidorowe risotto

iluana

Member
Sie 15, 2009
4,507
0
0
Proste , w miare szybkie danie , tanie i bardzo smaczne

Na 4 głodne osoby ( u mnie na 2 obiady na 2 osoby)

250g ryżu
lyzka oliwy
1,5 cebuli (lub 1 duza)
2 pomidory (obrane ze skórki)
puszka pomidorów (krojone)
przyprawy : Sół , pieprz, oregano (u mnie suszone)
szczypiorek (opcjonalnie)

Ryż wrzucić na rozgrzaną patelnię i prażyć przez kilka minut mieszając.
Zalać osolonym wrzątkiem. Jeśli woda odparuje - zalać ponownie. Dusić do odparowania mieszając by ryż się nie przypalił.

W tym czasie zeszklić cebulę (w kostkę) na łyżce oliwy , pomidory pokroić w kostkę - dodać do cebuli. Dusić aż pomidory puszczą sok i odrobinę tego soku odparować. Dodać pomidory z puszki. Dusić około 5-8min. Doprawić pieprzem, solą , oregano.

Dodać do ryżu , dobrze wymieszać , dodać 2 szklanki wody. Zagotować i odparować nadmiar wody.

Można posypać szczypiorkiem lub natką

Smacznego
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: