- Lis 28, 2005
- 33,462
- 5,595
- 113
Potrójnie czekoladowy chlebek bananowy
Źródło:
https://livforcake.com/triple-chocolate-banana-bread/
Składniki:
1 szklanka rozgniecionych dojrzałych bananów (2 – 3 sztuki, zależnie od wielkości; ja dałam trzy małe)
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki jasnobrązowego cukru trzcinowego
1 jajko L (dałam dodatkowo jedno żółtko, bo masa wydała mi się zbyt zwięzła)
1 łyżka kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie, dla aromatu)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
1 szklanka mąki (u mnie orkiszowa)
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki soli
opcjonalnie 1 szklanka groszków czekoladowych (dałam ok. 1/2 szklanki)
opcjonalnie polewa czekoladowa
Wykonanie:
Do rozgniecionych widelcem bananów dodałam najpierw pozostałe mokre składniki i kawę, potem suche, wymieszałam szpatułką, przełożyłam do średniej wielkości keksówki (bo lubię niewysokie ciasta). Piekłam 35 minut w 170 stopniach (z termoobiegiem). Po przestudzeniu oblałam polewą czekoladową.
Ciasto wyszło bardzo smaczne, nie za słodkie, wilgotne i aromatyczne. Polecam wielbicielom czekoladowych smaków, bo pyszne i robi się go migiem.
Źródło:
https://livforcake.com/triple-chocolate-banana-bread/
Składniki:
1 szklanka rozgniecionych dojrzałych bananów (2 – 3 sztuki, zależnie od wielkości; ja dałam trzy małe)
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki jasnobrązowego cukru trzcinowego
1 jajko L (dałam dodatkowo jedno żółtko, bo masa wydała mi się zbyt zwięzła)
1 łyżka kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie, dla aromatu)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
1 szklanka mąki (u mnie orkiszowa)
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki soli
opcjonalnie 1 szklanka groszków czekoladowych (dałam ok. 1/2 szklanki)
opcjonalnie polewa czekoladowa
Wykonanie:
Do rozgniecionych widelcem bananów dodałam najpierw pozostałe mokre składniki i kawę, potem suche, wymieszałam szpatułką, przełożyłam do średniej wielkości keksówki (bo lubię niewysokie ciasta). Piekłam 35 minut w 170 stopniach (z termoobiegiem). Po przestudzeniu oblałam polewą czekoladową.
Ciasto wyszło bardzo smaczne, nie za słodkie, wilgotne i aromatyczne. Polecam wielbicielom czekoladowych smaków, bo pyszne i robi się go migiem.
Ostatnią edycję dokonał moderator: