Przepyszna masa do napoleonki, tarty, babeczek...

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
pkmk3 @ 22 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=876523Witam a jaką mąkę trzeba dodać! ziemniaczaną czy pszenną?
Pszenną
daumen.gif
 

YenneferX

Member
Sie 20, 2009
14
0
0
Przepis wypróbowałam 2 tygodnie temu i dzisiaj także. Rewelacja!
Zrobiłam 20 sztuk babeczek. Przepyszne są. Znajomi zaproszeni na degustację nie mogli przestać jeść.
Jako że zabrakło mi metalowych foremek postanowiłam część ciasta ułożyć w papierowych osłonkach babeczkowych i też było super tylko tyle że wyszły niższe niż reszta bo wiadomo że już nie dało się wykleić a tylko delikatnie ułożyć w tych foremeczkach.
Jednak jeśli ktoś nie ma metalowych foremek to również może skorzystać z papieru.
Tak czy siak babeczki są idealne jak dla mnie. Serdecznie dziękuję za ten przepis.
 

Załączniki

  • zmniejszony_8349425.jpg
    zmniejszony_8349425.jpg
    147.9 KB · Wyświetleń: 1
  • zmniejszony_5593360.jpg
    zmniejszony_5593360.jpg
    153.2 KB · Wyświetleń: 1

vanilia_sky

Member
Mar 28, 2009
38
0
0
a czy jak robiłyście ten krem z krakersami to trzymałyście to w lodówce?i ile to powinno być w lodówce przed podaniem? Wymyśliłam sobie zrobić to na Wigilię klasową(jest we wtorek) i zastanawiam się czy zrobić dziś czy jutro..a może zrobić coś innego? rok temu zrobiłam rafaello na krakersach i wszystkim smakowało, macie jakiś pomysł?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Zrobilam wczoraj ta mase, aby nadziac nia paczki.
Wyszla przepyszna,
anbetung.gif
- choc zrobila mi sie grudkowata.
Z mojej winy, bo za szybko dodalam mase zoltkowa do mleka i nie nadazylam mieszac
rofl.gif

Dodalam do niej troche ajerkoniaku i taka wieksza kapke spirytusu.
Ma pyszny i wyrazny smak.
Nadzialam nia paczki przed smazeniem. Grudki w paczkach jakos zniknely
icon_biggrin.gif

Wyszlo obledne!
Hichotko- bardzo dziekuje za przepis, ktory wchodzi na stale
cvety.gif
bussi.gif
anbetung.gif

Aha, zdjecia samej masy nie robilam, ale troche nadzienia mozna zobaczyc tutaj
icon_wink.gif


https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1099749
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bacca

Member
Lut 11, 2011
116
0
0
Pyszna masa ! MOja starsza córka oszalała na jej punkcie
rofl.gif


Dziekuje za przepis .

 

Załączniki

  • IMG_0061.JPG
    IMG_0061.JPG
    129.2 KB · Wyświetleń: 1
  • IMG_0059.JPG
    IMG_0059.JPG
    104.2 KB · Wyświetleń: 1

Bacca

Member
Lut 11, 2011
116
0
0
Agatko te akurat były kupione gotowe w cukierni bo
pomysł na babeczki pojawił sie kilka godzin przed impreza /deszcz padał wiec grill w garazu a goście w domu przy stole ;)/
wiec trza było gości czymś zająć do zcasu upieczenia kiełbasy hihi
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Duża blacha 25x35 moze być większa, spód biszkoptowy, cała porcja masy tejże tu wyłożona na biszkopt, kilogram truskawek ułożonych na masie ciaśniutko i dwie galaretki truskawkowe zalane na wierzch = niebo w gębie polecam
lecker.gif
 

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
2,840
64
48
Wyciągam z archiwum, bo to moja ulubiona masa. ALe ja robię z połowy porcji i dodaję tylko odrobinę masła i łyżeczkę cukru waniliowego i daję dzieciom jako budyń. Uwielbiają go i nie chcą już jeść zwykłęgo z torebki. Czasem robię wersję jeszcze zdrowszą - część mąki to mąka orkiszowa, cukier nierafinowany i melasa
icon_smile.gif

Polecam.
 

izma

Member
Mar 6, 2007
7
0
0
To i ja się pochwalę:
Upiekłam cienki spód z kruchego ciasta, na to dałam duszone jabłka i na to tę właśnie masę. Całość posypałam pokruszonymi orzechami włoskimi.
Tego smaku nie da się opisać słowami
mniam.gif
to trzeba spróbować.

A co do samej masy to nie dość że smaczna to łatwa do zrobienia i na dodatek bez kupnych budyni, których mi zawsze brakuje.
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,634
2,495
113
Hop do góry
icon_mrgreen.gif


Truskawki już są, foremki do tartaletek kupiłam, jutro robię. Tylko powiedzcie czy foremki (nowe z srebrnej blachy) przed pierwszym pieczeniem smarować? Ciasto chcę zrobić dziuniowe
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,381
3,662
113
Reniu, imo pod kruche ciasto nie trzeba foremek niczym smarować, ale jak masz wątpliwości, przeciągnij dla pewności pędzlem.
icon_smile.gif
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,634
2,495
113
Powiem krótko: to jest pyszne
lecker.gif


tartaletki_z_kremem_2.jpg
spody ciemne, bo na orkiszowej mące
 

Załączniki

  • tartaletki_z_kremem_2.jpg
    tartaletki_z_kremem_2.jpg
    113 KB · Wyświetleń: 15