- Lut 13, 2006
- 201
- 0
- 0
Ostatnio znalazłam na forum Gazety Wyborczej. Wypróbowałam i z czystym sumieniem polecam - rzeczywiście dobry sposób na wykorzystanie czerstwego chlebka. Ja do tej pory robiłam z reguły grzanki, ale ten przepis jest naprawdę znakomity, więc pozwoliłam sobie go tu wkleić:
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=2...6226&a=21904547
Przypadkowiec-chlebowiec
składniki:
pół bochenka chleba, może być podeschnięty, najlepiej pszenny
mleko-około 2 szklanek
15-20 dag szynki
średnia cebulka
15 dag żółtego sera
2 jajka
350 ml śmietany ( w wersji light - jogurtu naturalnego)
sól , pieprz, masło do smażenia i wysmarowania formy
bułka tarta
sposób przygotowania
Chleb porwać rękami lub pokroić na niewielkie kawałki, wrzucić do miski i zalać mlekiem - na początku szklanką. Po 10 minutach zakasać rękawy i CZYSTYMI rękami wyrobić chleb z mlekiem na masę , dosypując łyżeczkę soli i w miarę potrzeb dolewając mleko. Masa ma być zwarta, nic nie ma prawa cieknąć! Szynkę i cebulę pokroić w drobną kosteczkę i przyrumienić na patelni na maśle. Ser zetrzeć.
Formę ( małą tortownicę )wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Włożyć połowę chleba, ugniatając, na chleb wyłożyć szynkę z cebulką i posypać połową startego sera. Na ser wyłożyć drugą połowę chleba. W misce rozkłócić dwa jajka i śmietanę , delikatnie posolić i mocno popieprzyć, dodać resztę żółtego sera. Ma wyjść jednolita masa! Tak przygotowaną mieszaniną polać Przypadkowca i wsadzić
do piekarnika (180 st.) na mniej więcej godzinę - masa na wierzchu ma się zrumienić.
Wrażenia zmysłowe są niesamowite, bo kiedy to się piecze, w całym domu czuć świeżym chlebem - jak z piekarni, a kiedy się to je, czuje się smak babki ziemniaczanej. odgrzewane też pyszne. Najlepiej popijać sokiem pomidorowym lub maślanką.Tylko od razu mówię - do tego przepisu nie nadaje się to dmuchane pieczywo z supermarketu, do którego sypią kilogramami sodę, żeby było pulchne - tylko zwyczajny chlebek. Tanio i smacznie, a na dodatek wykorzystuje się ten chleb, który często tak niefrasobliwie wyrzucacie!!!
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=2...6226&a=21904547
Przypadkowiec-chlebowiec
składniki:
pół bochenka chleba, może być podeschnięty, najlepiej pszenny
mleko-około 2 szklanek
15-20 dag szynki
średnia cebulka
15 dag żółtego sera
2 jajka
350 ml śmietany ( w wersji light - jogurtu naturalnego)
sól , pieprz, masło do smażenia i wysmarowania formy
bułka tarta
sposób przygotowania
Chleb porwać rękami lub pokroić na niewielkie kawałki, wrzucić do miski i zalać mlekiem - na początku szklanką. Po 10 minutach zakasać rękawy i CZYSTYMI rękami wyrobić chleb z mlekiem na masę , dosypując łyżeczkę soli i w miarę potrzeb dolewając mleko. Masa ma być zwarta, nic nie ma prawa cieknąć! Szynkę i cebulę pokroić w drobną kosteczkę i przyrumienić na patelni na maśle. Ser zetrzeć.
Formę ( małą tortownicę )wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Włożyć połowę chleba, ugniatając, na chleb wyłożyć szynkę z cebulką i posypać połową startego sera. Na ser wyłożyć drugą połowę chleba. W misce rozkłócić dwa jajka i śmietanę , delikatnie posolić i mocno popieprzyć, dodać resztę żółtego sera. Ma wyjść jednolita masa! Tak przygotowaną mieszaniną polać Przypadkowca i wsadzić
do piekarnika (180 st.) na mniej więcej godzinę - masa na wierzchu ma się zrumienić.
Wrażenia zmysłowe są niesamowite, bo kiedy to się piecze, w całym domu czuć świeżym chlebem - jak z piekarni, a kiedy się to je, czuje się smak babki ziemniaczanej. odgrzewane też pyszne. Najlepiej popijać sokiem pomidorowym lub maślanką.Tylko od razu mówię - do tego przepisu nie nadaje się to dmuchane pieczywo z supermarketu, do którego sypią kilogramami sodę, żeby było pulchne - tylko zwyczajny chlebek. Tanio i smacznie, a na dodatek wykorzystuje się ten chleb, który często tak niefrasobliwie wyrzucacie!!!