Pszczeli przysmak

Diabolique

Member
Lip 24, 2008
333
0
0
Na krem:
1 l mleka
2 paczki budyniu waniliowego
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru
Na ciasto:
50 dag mąki
4-5 dag drożdży
niepełna szklanka cukru
szklanka mleka
2 jajka
3 czubate łyżki masła lub margaryny
szczypta soli
starta skórka z cytryny
Na górną warstwę:
15 dag migdałów słupków
5 łyżek masła
niepełna szklanka cukru
1 torebka cukru waniliowego
5 łyżek mleka

Przygotować budyń. Odstawić w chłodne miejsce.
Na ciasto rozkruszyć drożdże razem z 1 łyżeczką cukru. Podgrzać mleko, wlać na drożdże. Mleko, drożdże, cukier i trochę mąki wymieszać na papkę. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
Na górną warstwę roztopić tłuszcz, wkręcić do niego cukier, cukier waniliowy i migdały, zagotować i podrumienić na złoty kolor. Masę wymieszać z mlekiem.
Ciasto drożdżowe wyrobić na jednolitą masę. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie wyrobić je jeszcze raz, rozwałkować, położyć na blasze i posmarować masą migdałową. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 20 minut.
Na krem utrzeć tłuszcz i cukier. Podczas ucierania dodawać stopniowo budyń. Ciasto odstawić po upieczeniu do ostygnięcia.
Ciasto przekroić wzdłuż na dwie warstwy. Dolną warstwę posmarować kremem, przykryć górną warstwą. Odstawić w chłodne miejsce.

przysmak.jpg
 

Załączniki

  • przysmak.jpg
    przysmak.jpg
    316.3 KB · Wyświetleń: 0