Pszenne buleczki "szostki" wg Petry

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
mniaaaam masz moze fotke w przekroju? Bardzo ładne pieczywko i juz czuje ten zapach
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
dajcie zdjecie tych szostek.

Bo cos przeczuwam, ze chodzilo o buleczki na szostke ;)
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
troche podobne do malgosiek
sa jeszcze w Polsce? Takie podwojne bulki posypane makiem.
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,066
434
83
nie ma, ale moze byc
icon_wink.gif
jesli jest zapotrzebowanie
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,348
1,426
113
Właśnie zrobiłam, ale z połowy porcji i zrobiłam 2 razy "trójki" a nie "szóstki".

R__ne_009.jpg

Robiłam dokładnie wg przepisu, tylko zamiast suchego zakwasu dałam łyżkę zakwasu pszennego.
Piekłam 35 minut w 230 st., ale następne spróbuję piec w nieco niższej z termoobiegiem. Na początku kilka razy spryskałam bułki i piekarnik wodą. Chrupiące, bardzo smaczne.

Mirabelko, jeśli tu może zajrzysz, zobacz czy ten chleb warto upiec. Jeśli tak, to proszę o przetłumaczenie w wolnej chwili.
 

Załączniki

  • R__ne_009.jpg
    R__ne_009.jpg
    47.7 KB · Wyświetleń: 1

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
hazo @ 17 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=450773Właśnie zrobiłam, ale z połowy porcji i zrobiłam 2 razy "trójki" a nie "szóstki".

Pokaż załącznik 6104

Robiłam dokładnie wg przepisu, tylko zamiast suchego zakwasu dałam łyżkę zakwasu pszennego.
Piekłam 35 minut w 230 st., ale następne spróbuję piec w nieco niższej z termoobiegiem. Na początku kilka razy spryskałam bułki i piekarnik wodą. Chrupiące, bardzo smaczne.

Mirabelko, jeśli tu może zajrzysz, zobacz czy ten chleb warto upiec. Jeśli tak, to proszę o przetłumaczenie w wolnej chwili.
Sa ladniejsze od tych, ktore pamietam z Polski.
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,066
434
83

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,348
1,426
113
Poproszę w wolnej chwili, bo to nic pilnego. Składniki potrafię sobie przetłumaczyć - gorzej ze sposobem przygotowania ciasta do pieczenia.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Te bułki są genialne
lecker.gif
właśnie wyjełam pieca i wcinam gorące
lecker.gif

Nie miałam żywych drożdży, więc dałam opakowanie instant, bałam się, że się nie podniesie ciasto, ale rosło i się puszyło jak szalone
mniam.gif

Smakuja jak bułki wrocławskie, przepyszne są
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Zrobiłam w wersji ze słodem i wyszły bardzo ciemne. To pewnie przez to, że miałam słód jęczmienny barwiący. Zapewne jest taki, który nie barwi?!

2059323597_b68d06e833.jpg
 

Załączniki

  • 2059323597_b68d06e833.jpg
    2059323597_b68d06e833.jpg
    156.9 KB · Wyświetleń: 1

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0