Ptasie mleczko

żyrafka

Member
Maj 25, 2007
275
0
0
Polewa:
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 margaryny
3 łyżki kakao
2 łyżki żelatyny
Składniki zagotować, podzielić na pół, jedną część wylać do tortownicy i wstawić do lodówki.

Masa:
1 1/2 szklanki mleka
3 śnieżki
2 galaretki cytrynowe
3 łyżki żelatyny
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody, dodać żelatynę, ostudzić. Mleko zmiksować ze Śnieżką, dodać galaretkę. Wylać do tortownicy na zastygniętą warstwę polewy, jak zastygnie zalać drugą częścią polewy. Kroić w prostokąciki jak sklepowe ptasie mleczko, albo według uznania.
Trzeba uważać, żeby nie przesadzić z żelatyną w polewie, bo wtedy się ciągnie. Jest bardzo lekkie, smaczne, lubiane przez dzieci i dorosłych. Ładnie też wygląda, ale na razie nie mam zdjęcia:((
Przepis zaczerpnięty od koleżanki lata temu:)
 

nadjamaja

Member
Lip 22, 2008
17
0
0
Nie udzielam się aktywnie na forum, na razie przeglądam przepisy i próbuję w domku. Macie tutaj prawdziwą skarbnicę klejnocików. Szczególnie uwielbiam słodkości.
daumen.gif
bussi.gif


Moje ptasie mleczko według przepisu autorki.
Pyszne i sycące. Nie chciało mi się kroić w prostokąciki i zrobiłam tak jak sernik na zimno.
Użyłam śnieżki truskawkowej i truskawkowej galaretki. Cukru powinno być wiecej.

Następnym razem pobawię się i położę kilka kolorowych warstw.

To ostatni kawałek- rozeszło się w mgnieniu oka
icon_smile.gif
mniam.gif
 

Załączniki

  • DSC04696.JPG
    DSC04696.JPG
    27 KB · Wyświetleń: 0

żyrafka

Member
Maj 25, 2007
275
0
0
Cieszę sie, ze smakowało
icon_mrgreen.gif
U mnie warstwa polewy jest cieniutka a u Ciebie taka od serca dana.
daumen.gif
Nigdy nie pomyslalam, żeby dać inną śnieżkę, fajny pomysł.