Pudding Rafaello

Iwcia

Member
Wrz 17, 2004
728
0
0


składniki
1 orzech kokosowy
2 jabłka lub około 2-3 banany
kilka łyżek brązowego cukru
odrobina soku z cytryny
odrobina cynamonu
masło do nasmarowania formy


sposób przygotowania
Orzech kokosowy nawiercić, wylać wodę kokosową, rozłupać i wyjąć miąższ, który należy zetrzeć na tarce o dość drobnych oczkach. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały. Średniej wielkości foremkę żaroodporną wysmarować masłem, na dół ułożyć warstwę wiórków kokosowych, skropić je odrobiną wody kokosowej, posypać odrobiną cukru, ułożyć warstwę jabłek posypać cynamonem i ponownie małą ilością cukru. Następnie ułożyć wiórki, skropić je wodą kokosową, posypać cukrem, ułożyć jabłka, posypać cynamonem, na wierzch kolejną warstwę wiórków. Wierzch posypać cukrem. Wstawić do gorącego piekarnika (180 C) i piec przez około 25 minut. Można jeść albo na ciepło, albo na zimno. Smacznego!!!

dodatkowe informacje
Deser można również przygotować w indywidualnych porcjach. Należy wówczas postępować jak w powyższym przepisie, z tym, że do zapiekania użyć małych foremek, takich jak do pieczenia sufletów. Po upieczeniu, na foremkę kładziemy talerz odwracamy i wyjmujemy deser. Dekorujemy listkiem mięty i np. nitkami przygotowanymi z karmelu.
Deser można również przygotować w wersji z bananem pokrojonym w plasterki, lub z dodatkiem obydwu owoców.
Bardzo ważne jest użycie świeżego kokosa, gdyż z suszonym, deser wychodzi zbyt suchy i rozsypuje się.
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
No ladnie, Iwcia w akcji... Kalorie w ataku...
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
a jak rozpoznać swiezego kokosa ?