Pyszna Brioszka (wersja maszynowa)

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
przepis z ksiazki Cathy Ytak 'Pain maison'

na zaczyn :
150g maki + 150ml letniego mleka + ok. 1/4 lyzeczki suchych drozdzy
(dobrze wymieszac, odstawic)

2 roztrzepane jajka
225g maki
85g stopionego masla
1 lyzka wody z kwiatow pomaranczy (czy jest na to jakas inna nazwa po polsku??) -> - mozna pominac jesli sie nie lubi i dolac tylez letniego mleka
1 lyzeczka soli
1/2 lyzeczki suchych drozdzy
40g cukru + maly cukier waniliowy
1 lyzeczka soku z cytryny

najpierw do maszyny wlozyc zaczyn, nastepnie roztrzepane jajka, nastepnie reszte skladnikow (tak jak zazwyczaj robicie); ciasto ma miec konsystencje troche mniej scisla niz na chleb; mozna dolac troszke mleka, jesli wydaje Wam sie za suche.
program "sweet", ale jesli takiego nie macie, to moze byc program podstawowy (lepiej nastawic skorke na jasna lub wczesniej wyciagnac, gdyz "brioche" nie moze byc zbyt spieczona/wysuszona

a to moja niedzielna
icon_wink.gif
:

DSC01059.JPG

DSC01067.JPG

skusi sie ktos???
icon_wink.gif
 

Załączniki

  • DSC01067.JPG
    DSC01067.JPG
    1.8 MB · Wyświetleń: 1
  • DSC01059.JPG
    DSC01059.JPG
    2.1 MB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator: