Pyszne pierniczki - bez leżakowania

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
wersja roślinna udaje się znakomicie
Wpisuje dla pamięci na przyszłość
Pyszne pierniczki - bez leżakowania (albo z leżakowaniem) wersja roślinna

Składniki
* 500g maki pszennej i 125 g żytniej
* 13/4 szklanki cukru ( u mnie brązowy)
* 1(250g) kostki margaryny wegańskiej
* 125g miodku majowego z mniszka*
* 2 łyżki nasion chia zalanych 6 łyżkami wody**
* 1/2 łyżeczki sody
* 1/2 łyżeczki amoniaku
* 1/4 szklanki wody
* 2 przyprawy do piernika (kotany) lub z 2-3łyżek domowej
Sposób przygotowania
1.
Wodę ,miód i sodę zarumienić w garnku, dodać cukier i tłuszcz- wszystko podgrzać.
2.
Mąkę wymieszać z amoniakiem i przyprawą do piernika . Jak już mieszanka miodowa przestygnie (ważne ! )- nie musi być zimna ,ale nie może być gorąca ,bo sparzy nam mąkę- zalać makę .
3.
Jajka należy roztrzepać i dodać do reszty składników.
4.
Dokładnie wszystko wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na około 24 godziny.( moje stały 2 tygodnie)
5.
Następnego dnia (lub po dłuższym czasie)ciasto należy porcjami rozwałkowywać ,wycinać pierniczki . Pieczemy w 180 st. ( ja piekę góra 170 stopni często nawet w 160 stopniach) ,na środkowym poziomie piekarnika. Ja piekę na papierze do pieczenia. Czas pieczenia ,to około 8 do 10( te roślinne piekły się mi dłużnej tak ok 15 minut,ale i grubsze wałkowałam) minut w zależności od wielkości pierniczków.
6.
Pierniczki ozdabiamy według gustu.
*na bank może być syrop z agawy, melasa , jakiś słód, syrop z buraka cukrowego itd
**na drugi raz zmielę nasiona chia na mąkę bo czuć takie drobinki w pierniczkach , nie jest to jakiś problem, ale zobaczę jak będzie z zmieloną