Pyszny, prawdziwy piernik

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,383
3,670
113
Kasho, ja bym zaryzykowała. Cukier oprócz słodyczy dodaje ciastu płynnej objętości, więc gdyby bez niego było za gęste, dołożyłabym jedno jajko.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Joanna @ 10 Dec 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1487585Kasho, ja bym zaryzykowała. Cukier oprócz słodyczy dodaje ciastu płynnej objętości, więc gdyby bez niego było za gęste, dołożyłabym jedno jajko.
Dziękuję Joanno
bussi.gif
jeszcze będę kombinować co zamiast glutenu ale pierwszy piernik z mąką pszeniczną zrobimy
icon_lol.gif

eh, już zapomniałam jak smakuje ciasto
cry_1.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,383
3,670
113
Kasho, część mąki pszennej śmiało możesz zastąpić żytnią i orkiszową.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
kasha @ 9 Dec 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1487463Zapytanie mam.
Czy piernik ten można zrobić bez cukru tylko z samym miodem?

Nie używam od dość dawna cukru ani mąki ale mąkę raz w roku w kawałeczku piernika by się zjadło
lecker.gif

Boję się, że może nie podnieść się bez cukru i będzie zakalec
gruebel_2.gif

bardzo proszę
anbetung.gif
Kochana, jak cukru jeszcze nie wywmyslili to juz pierniki piekli, na samym miodzie !
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Joanna @ 10 Dec 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1487652Kasho, część mąki pszennej śmiało możesz zastąpić żytnią i orkiszową.
Oj nie za bardzo bo to też gluten
cry_1.gif
jakoś możę z kaszą jaglaną, hmmm
gruebel_2.gif
, choć już mi ona nosem wychodzi
rofl.gif



qd @ 10 Dec 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1487673Kochana, jak cukru jeszcze nie wywmyslili to juz pierniki piekli, na samym miodzie !
Ha! no właśnie
icon_lol.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,809
518
113
kasha @ 10 Dec 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1487638Dziękuję Joanno
bussi.gif
jeszcze będę kombinować co zamiast glutenu ale pierwszy piernik z mąką pszeniczną zrobimy
icon_lol.gif

eh, już zapomniałam jak smakuje ciasto
cry_1.gif
Joanna @ 10 Dec 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1487652Kasho, część mąki pszennej śmiało możesz zastąpić żytnią i orkiszową.
Upieklam z maka zytnia i pszenna (80 proc i 20 proc, obie pelnoziarniste) i upieklam z maka zwykla pszenna. Pierwszy wariant jest zdecydowanie za suchy, nadaje sie tylko do przekladania i nasaczania, ale na smak jest bardzo dobry. Natomiast wariant oryginalny jest wspanialy! Dziekuje za przepis
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: