"Koszyczek" z parmezanu

Lis 27, 2004
3,568
0
0
Eposka gdzies wspomniala, wiec podaje jak to zrobic.

Jedyny skladnik to tarty parmezan. Parmigiano Reggiano, nie jakies trociny w torebce!
icon_smile.gif


I teraz tak: sa dwie szkoly.
Jedna mowi, ze trzeba polozyc na blache papier do pieczenia, narysowac sobie odpowiedniej wielkosci kolko (miedzy 15 a 20 cm), posypac to kolko warstwa tartego sera i wsiupnac do piekarnika 180 stopni na okolo 3 minuty. Trzeba stac i pilnowac zeby sie nie sfajczyl po bokach!
Potem sie wyciaga, zdejmuje delikatnie lopatka i naklada na odwrocona do gory dnem odpowiedniej wielkosci szklaneczke. Pod wlasnym ciezarem miekki ser przybierze jej ksztalt. Jak ostygnie i stwardnieje zdjac i napelnic czym sie chce. Na przyklad jakas salatka. Byle nie taka gdzie jest duzo sosu, bo sie wszystko rozplynie.

Druga szkola jest taka: postawic na gazie patelnie 18-20 cm, nasypac na nia rowna warstwe tartego sera i poczekac az sie stopi. Reszta - jak w pierwszej wersji.

Ja robilam ze dwa razy tylko metoda patelniowa. Potrzeba do tego ciut wprawy i refleksu, ale uchodzi to tu za bardzo elegancki sposob podawania salatek.
Moze sie ktos skusi?
icon_smile.gif
 

bulipan

Member
Paź 24, 2006
1
0
0
robię takie koszyczki z każdego sera w mikrofali i nigdy nie było kłopotu i wychodzą jak ładna koronka .
 

Załączniki

  • DSC_0262.JPG
    DSC_0262.JPG
    42.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: