z Kuchni polskiej wydanej zaraz po wojnie
Racuszki drożdzowe
25 dag maki
1 1/2 dag drożdży5 dag tłuszczu (masło najlepiej)
1/4 l mleka
2 jaja
5 dag cukru
tłuszcz do smażenia (olej oczywiście)
Mąke przesiać. Drożdże utrzeć z łyzka cukru i 1/2 szklanki mleka i wlac do maki. Dodać utarte z cukrem jaja, reszte mleka i stopione masło. Dobrze wyrobić łyzka (mysle że mikserek tez sie nada). Ciasto powinno miec gęstośc śmietany. Pozostawić do wyrośniecia. Wyrośnięte ciasto nakładac łyzka na rozgrzany tłuszcz i smazyć na złoto z obu stron.
Podawać ze smazonym sokiem owocowym lub konfiturą. ja lubie tez z dodatkiem śmietanki kwasnej
Jak mąke sie zastosuje gryczana (gdy brak to zmielic sobie kasze gryczana) i jaja podzieli na żółtka i piane z białek to będą bliny bardzo smaczne i eleganckie szczególnie z kawiorem ale nie sprawdzałam.
smacznego <!--emoid--><!--endemo-->
Racuszki drożdzowe
25 dag maki
1 1/2 dag drożdży5 dag tłuszczu (masło najlepiej)
1/4 l mleka
2 jaja
5 dag cukru
tłuszcz do smażenia (olej oczywiście)
Mąke przesiać. Drożdże utrzeć z łyzka cukru i 1/2 szklanki mleka i wlac do maki. Dodać utarte z cukrem jaja, reszte mleka i stopione masło. Dobrze wyrobić łyzka (mysle że mikserek tez sie nada). Ciasto powinno miec gęstośc śmietany. Pozostawić do wyrośniecia. Wyrośnięte ciasto nakładac łyzka na rozgrzany tłuszcz i smazyć na złoto z obu stron.
Podawać ze smazonym sokiem owocowym lub konfiturą. ja lubie tez z dodatkiem śmietanki kwasnej
Jak mąke sie zastosuje gryczana (gdy brak to zmielic sobie kasze gryczana) i jaja podzieli na żółtka i piane z białek to będą bliny bardzo smaczne i eleganckie szczególnie z kawiorem ale nie sprawdzałam.
smacznego <!--emoid--><!--endemo-->
Ostatnią edycję dokonał moderator: