- Cze 11, 2006
- 19,624
- 0
- 0
4 średnie pomidory
1 litr bulionu warzywnego
8-10 średniej wielkości pieczarek
ok 10 pomidorów suszonych z oleju
szklanka ryżu arborio
sól
pieprz
bazylia suszona
oregano suszone
świeże listki bazylii
Pomidory naciąć, sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokroić na ósemki. Podsmażyć na patelni, jak trochę puszczą sok dodać ryż, podsmażone wcześniej pieczarki (chyba że ktoś woli świeże ale ich smak nie będzie tak wyrazisty) i częśc bulionu. Wymieszać, poddusić aż cały płyn wyparuje, dolać bulionu, znowu poddusić, kiedy ryż już będzie miękki dodać pokrojone drobno suszone pomidory, posiekane listki bazylii i przyprawy. Doprawić do smaku jak kto lubi.
Risotto jest gotowe kiedy bulion odparuje.
Zdjęcia następnym razem, chociaż jak przystało na risotto nie należy do fotogenicznych.
1 litr bulionu warzywnego
8-10 średniej wielkości pieczarek
ok 10 pomidorów suszonych z oleju
szklanka ryżu arborio
sól
pieprz
bazylia suszona
oregano suszone
świeże listki bazylii
Pomidory naciąć, sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokroić na ósemki. Podsmażyć na patelni, jak trochę puszczą sok dodać ryż, podsmażone wcześniej pieczarki (chyba że ktoś woli świeże ale ich smak nie będzie tak wyrazisty) i częśc bulionu. Wymieszać, poddusić aż cały płyn wyparuje, dolać bulionu, znowu poddusić, kiedy ryż już będzie miękki dodać pokrojone drobno suszone pomidory, posiekane listki bazylii i przyprawy. Doprawić do smaku jak kto lubi.
Risotto jest gotowe kiedy bulion odparuje.
Zdjęcia następnym razem, chociaż jak przystało na risotto nie należy do fotogenicznych.