Rogaliki drożdżowe z marmoladą i orzechami (foto)

Nicki1

Member
Lut 2, 2007
315
0
0
ROGALIKI wg przepisu mojej mamy:
1/2kg mąki (ja sypię 3 szklanki)
2 jajka (można zrobić z samych żółtek, ale wtedy trzeba ich więcej, ja robię czasem jak potrzeba mi białek do innego ciasta, wedy podaję 4-8 żółtek)
1 kostka margaryny
50g drożdży
1/2 śmietany (ok. 125 ml)
1 łyżka cukru pudru

Nadzienie:
marmolada twarda (najlepsza różana) zmieszana z drobniutko posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi czy migdałami

Drożdże rozpuścić w śmietanie, dobrze wymieszać. Wszystkie składniki zagnieść na stolnicy. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki (może być nawet dłużej).
Ciasto podzielić na kilka części, każdą rozwałkować w kształcie koła i pokroić na 8 części. Na każdą nałożyć marmoladę lub inne nadzienie i ułożyć na balszce. Piec ok.15-20 minut w nagrzanym piecyku w 170 stopniach. Polukrować i dowolnie ozdobić.

Żeby rogaliki miały ładniejszy kształt, po nałożeniu marmolady, zlepiam tymi krótszymi bokami i dopiero potem zawijam.


To samo ciasto robię na rogaliki z farszem, dosypuję wtedy odrobinkę soli do ciasta i zawijam farsz mięsny lub warzywny. Wtedy na wierzu przed upieczeniem smaruję białkiem, żeby były złociśnie zarumienione.

Są przepyszne! Polecam!!







 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Śliczne
icon_smile.gif