- Maj 5, 2010
- 1,297
- 0
- 0
przepyszna rolada z tego przepisu z małymi moimi zmianami:
http://anyzkowo.blogspot.com/2013/04/rolada-bounty.html
biszkopt :
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
4 łyżki oleju
4 łyżki kakao
Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Wlej olej. Delikatnie wsyp mąkę oraz kakao, delikatnie połącz składniki. Ciasto przelej na formę . Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10-12 minut. Na blat połóż ścierkę na którą gorącą roladę obróć na drugą stronę i delikatnie ściągnij papier do pieczenia. Zwiń roladę wraz ze ściereczką i pozostaw do ostygnięcia.Piekłam w dużej blasze piekarnikowej....
2,5 szklanki mleka,
0,5 szklanki cukru, (dla lubiących słodycz można dodać ciut więcej)
1 budyń śmietankowy,
150g masła,
170g wiórków kokosowych.
1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie masy : Do garnka wlej 2 szklanki mleka i zagotuj. Wsyp cukier, kokos i gotuj około 10 minut. Dodaj pokrojone masło w kostkę i wymieszaj składniki. W reszcie mleka rozpuść budyń i wlej do masy koksowej,zagotuj,zdejmij z ognia i dodaj sok cytrynowy.Masę studzimy i letnią smarujemy roladę ,zwijamy i odstawiamy do lodówki na ok 4 godziny,ewentualnie jeszcze dowolnie dekorujemy.
http://anyzkowo.blogspot.com/2013/04/rolada-bounty.html
biszkopt :
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
4 łyżki oleju
4 łyżki kakao
Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Wlej olej. Delikatnie wsyp mąkę oraz kakao, delikatnie połącz składniki. Ciasto przelej na formę . Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10-12 minut. Na blat połóż ścierkę na którą gorącą roladę obróć na drugą stronę i delikatnie ściągnij papier do pieczenia. Zwiń roladę wraz ze ściereczką i pozostaw do ostygnięcia.Piekłam w dużej blasze piekarnikowej....
2,5 szklanki mleka,
0,5 szklanki cukru, (dla lubiących słodycz można dodać ciut więcej)
1 budyń śmietankowy,
150g masła,
170g wiórków kokosowych.
1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie masy : Do garnka wlej 2 szklanki mleka i zagotuj. Wsyp cukier, kokos i gotuj około 10 minut. Dodaj pokrojone masło w kostkę i wymieszaj składniki. W reszcie mleka rozpuść budyń i wlej do masy koksowej,zagotuj,zdejmij z ognia i dodaj sok cytrynowy.Masę studzimy i letnią smarujemy roladę ,zwijamy i odstawiamy do lodówki na ok 4 godziny,ewentualnie jeszcze dowolnie dekorujemy.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: