- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
do przygotowania tych pysznych roladek potrzebujemy:
Kurczaka należy pociąć na plastry i rozbić na cienko, nawet bardzo cienko. Mnie z tej ilości wyszło 12 roladek.
Rozbijanie będzie prostsze, gdy zrobisz to przez folię, nic się nie będzie przylepiało i pryskało.
Każdy taki kawałek kurczaka posmaruj musztardą - podana ilość ma wystarczyć na wszystkie porcje. Następnie posyp przyprawą. Moja zawiera w składzie sól, więc nie soliłam dodatkowo. Na to posyp starty żółty ser i zawiń ściśle roladki.
Układaj zwinięciem do dołu w foremce żaroodpornej - ja skorzystałam z takich jak na zdjęciu, by foremka służyła jednocześnie za talerz.
Na dno wlej około 1 łyżeczki oliwy (lub 2-3 jeśli używasz większej formy) i około 1/4 szklanki wody. Przykryj szczelnie folią aluminiową i piecz w nagrzanym piekarniku około 45 minut. Ja po około 25 munutach zdejmuję folię i włączam termoobieg, aby skórka zrobiła się chrupiąca.
Jest to smaczne danie obiadowe lub kolacyjne dla 4 osób. U mnie podane z surówką z kapusty pekińskiej, pomidora, papryki, szczypiorku z sosem śmietanowo-pomidorowym.
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 100 g dowolnego sera żółtego
- 4 łyżki musztardy (bez cukru)
- przyprawa do kurczaka
- 3 łyżeczki oliwy
Kurczaka należy pociąć na plastry i rozbić na cienko, nawet bardzo cienko. Mnie z tej ilości wyszło 12 roladek.
Rozbijanie będzie prostsze, gdy zrobisz to przez folię, nic się nie będzie przylepiało i pryskało.
Każdy taki kawałek kurczaka posmaruj musztardą - podana ilość ma wystarczyć na wszystkie porcje. Następnie posyp przyprawą. Moja zawiera w składzie sól, więc nie soliłam dodatkowo. Na to posyp starty żółty ser i zawiń ściśle roladki.
Układaj zwinięciem do dołu w foremce żaroodpornej - ja skorzystałam z takich jak na zdjęciu, by foremka służyła jednocześnie za talerz.
Na dno wlej około 1 łyżeczki oliwy (lub 2-3 jeśli używasz większej formy) i około 1/4 szklanki wody. Przykryj szczelnie folią aluminiową i piecz w nagrzanym piekarniku około 45 minut. Ja po około 25 munutach zdejmuję folię i włączam termoobieg, aby skórka zrobiła się chrupiąca.
Jest to smaczne danie obiadowe lub kolacyjne dla 4 osób. U mnie podane z surówką z kapusty pekińskiej, pomidora, papryki, szczypiorku z sosem śmietanowo-pomidorowym.