Rolmopsy korzenne

katka323

Member
Cze 7, 2011
253
0
0
Przepis pochodzi z książeczki z przepisami Poradnika Domowego na święta Bożego Narodzenia, niestety nie pamietam dokładnie z którego roku.


opakowanie śledzi w zalewie z oliwą (matiasy) - czasem robię z dwóch
cebula
2 łyżki musztardy
sok z 1 cytryny
po 1 łyżeczce mielonego pieprzu, papryki, majeranku, bazylii i jałowca
liść laurowy
3/4 szklanki oleju najlepiej słonecznikowego

olej rozetrzeć z przyprawami i sokiem z cytryny. śledzie posmarować musztardą i posypać drobno posiekaną cebulą, zwinąć w ruloniki, spiąć wykałaczką. ułożyć w słoju i zalać przyprawionym olejem. Zamknąć i wstawić do lodówki min. na 24 godz.

Dla ułatwienia kroje śledzie na kawałki i zalewam olejem z przyprawami, szybciej niż rolmopsy. Wtedy kolejne warstwy przesypuje cebula i pomijam musztarde.
 

katka323

Member
Cze 7, 2011
253
0
0
Polecam szczerze, ja nie jestem sledziowa, ale robię te sledzie już dłuższy czas na specjalne życzenie mojego taty.
icon_mrgreen.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Robie bardzo podobnie , ale moje są bez papryki, majeranku, bazylii , za to ziele angielskie i pieprz, oba młotkowane albo zwyczajnie zgniecione. Wszystko inne tak samo. Są bardzo dobre, naprawdę.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: