- Mar 19, 2005
- 37,849
- 6
- 38
4 szklanki rosołu
2 łyżki ryżu
szklanka wody
szklanka jogurtu lub śmietany
1-2 żółtka
1 łyżka mąki
pół szklanki posiekanej mięty lub zielonej pietruszki
1-2 łyżki masła
sól i pieprz
- rosół zagotować, wsypać ryż, gotować przez 15 minut, odstawić,
- w garnku rozprowadzić mąkę z wodą, dodać żółtka roztrzepane z jogurtem, wymieszać, podgrzewać, aż wszystko zgęstnieje. Stale mieszać i nie dopuścić do zagotowania,
- stopniowo, stale mieszając, dolewać rosół, gotować na małym ogniu przez 5 minut,
- podawać z masłem, posypany pietruszką.
Darowałam sobie ryż i masło. Zupa okazała się bardzo dobra, łagodna i sycąca. Chciałabym koniecznie spróbować z miętą, wydaje mi się, że świetnie by pasowała.
2 łyżki ryżu
szklanka wody
szklanka jogurtu lub śmietany
1-2 żółtka
1 łyżka mąki
pół szklanki posiekanej mięty lub zielonej pietruszki
1-2 łyżki masła
sól i pieprz
- rosół zagotować, wsypać ryż, gotować przez 15 minut, odstawić,
- w garnku rozprowadzić mąkę z wodą, dodać żółtka roztrzepane z jogurtem, wymieszać, podgrzewać, aż wszystko zgęstnieje. Stale mieszać i nie dopuścić do zagotowania,
- stopniowo, stale mieszając, dolewać rosół, gotować na małym ogniu przez 5 minut,
- podawać z masłem, posypany pietruszką.
Darowałam sobie ryż i masło. Zupa okazała się bardzo dobra, łagodna i sycąca. Chciałabym koniecznie spróbować z miętą, wydaje mi się, że świetnie by pasowała.