- Kwi 9, 2009
- 115
- 0
- 0
ROSSOGOLLAS - PĄCZKI TWAROGOWE Z ORZECHAMI
CIASTO
Chenna 550 g (przepis tutaj)
3 łyżki orzechów, posiekanych (niekoniecznie)
SYROP
1 kg cukru
3 łyżki mleka
woda różana (niekoniecznie)
Chennę podzielić na 30 części. Każdą uformować w niewielką kulkę. Jeżeli chcemy, możemy nadziać orzechami.
Aby zrobić syrop, wlewamy do garnka 1,5 l wody, dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu, aż syrop zacznie gęstnieć i stanie się lepki. Wlać mleko i zszumować.
Pączki włożyć do wrzącego syropu, zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut, do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Co 2 minuty skrapiać gotujący się syrop wodą, aby za bardzo nie odparował i nie pienił się. Gdy pączki wypłyną na powierzchnię, są gotowe.
Zdejmujemy rondel z ognia i wyławiamy pączki. Możemy nadać im różany aromat, skrapiając odrobiną wody różanej. Można je przechowywać w lodówce.
Podajemy z syropem
Nie mam niestety zdjęcia, ale jak będę robić, na pewno dorzucę!
CIASTO
Chenna 550 g (przepis tutaj)
3 łyżki orzechów, posiekanych (niekoniecznie)
SYROP
1 kg cukru
3 łyżki mleka
woda różana (niekoniecznie)
Chennę podzielić na 30 części. Każdą uformować w niewielką kulkę. Jeżeli chcemy, możemy nadziać orzechami.
Aby zrobić syrop, wlewamy do garnka 1,5 l wody, dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu, aż syrop zacznie gęstnieć i stanie się lepki. Wlać mleko i zszumować.
Pączki włożyć do wrzącego syropu, zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut, do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Co 2 minuty skrapiać gotujący się syrop wodą, aby za bardzo nie odparował i nie pienił się. Gdy pączki wypłyną na powierzchnię, są gotowe.
Zdejmujemy rondel z ognia i wyławiamy pączki. Możemy nadać im różany aromat, skrapiając odrobiną wody różanej. Można je przechowywać w lodówce.
Podajemy z syropem
Nie mam niestety zdjęcia, ale jak będę robić, na pewno dorzucę!
Ostatnią edycję dokonał moderator: