- Lut 15, 2008
- 404
- 0
- 0
Ciasto:
1/2 kg mąki
25 dag margaryny
1 cukier waniliowy,
ok 1 szkl gęstej kwaśnej śmietany
Mąkę z margaryną posiekać, dodać śmietanę, cukier waniliowy. Dokładnie wyrobić ciasto i schłodzić w lodówce ok. 1-2 godz.
Przepis na ciasto pochodzi z tej strony: http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis21673.html
Masa:
Krem karpatkowy ( polecam ten na zdjęciu)
1 masło
pół margaryny ,,Kaśki,,
pół litra mleka
Cukier do smaku ( jeśli masa karpatkowa będzie mało słodka)
Krem przyrządzic wg. przepisu na opakowaniu. Utrzeć masło z margaryną i dodawać po łyżce ostudzonego kremu ciągle ucierajac.
Dodatkowo :
białko
cukier waniliowy
Wykonanie:
Ciasto wyjąć z lodowki , rozwałkować, kroić w paski i nawijać na rurki. Ja kroje paski o szerokości około 1,5 cm. a ich dlugość zależy od wielkosci foremek.
Wierzch smarować białkiem przy użyciu pędzelka.
Posypać cukrem waniliowym lub zwykłym , piec na złoty kolor w temp. 180 st. .
Wyjąć z piekarnika, delikatnie zdejmować jeszcze ciepłe rurki z foremek.
Kiedy rurki wystygna, napełniać je kremem karpatkowym .
Z podanych składników wychodzi około 30 rurek
Rurki wychodzą rewelacyjne!!
A oto dowód :
1/2 kg mąki
25 dag margaryny
1 cukier waniliowy,
ok 1 szkl gęstej kwaśnej śmietany
Mąkę z margaryną posiekać, dodać śmietanę, cukier waniliowy. Dokładnie wyrobić ciasto i schłodzić w lodówce ok. 1-2 godz.
Przepis na ciasto pochodzi z tej strony: http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis21673.html
Masa:
Krem karpatkowy ( polecam ten na zdjęciu)
1 masło
pół margaryny ,,Kaśki,,
pół litra mleka
Cukier do smaku ( jeśli masa karpatkowa będzie mało słodka)
Krem przyrządzic wg. przepisu na opakowaniu. Utrzeć masło z margaryną i dodawać po łyżce ostudzonego kremu ciągle ucierajac.
Dodatkowo :
białko
cukier waniliowy
Wykonanie:
Ciasto wyjąć z lodowki , rozwałkować, kroić w paski i nawijać na rurki. Ja kroje paski o szerokości około 1,5 cm. a ich dlugość zależy od wielkosci foremek.
Wierzch smarować białkiem przy użyciu pędzelka.
Posypać cukrem waniliowym lub zwykłym , piec na złoty kolor w temp. 180 st. .
Wyjąć z piekarnika, delikatnie zdejmować jeszcze ciepłe rurki z foremek.
Kiedy rurki wystygna, napełniać je kremem karpatkowym .
Z podanych składników wychodzi około 30 rurek
Rurki wychodzą rewelacyjne!!
A oto dowód :