Ryba w pomidorach po tajsku*

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Ker, fantastyczny ten sos!! serdeczne dzieki za przepis!!! to chyba najlepszy sos dzisiejszego wieczoru
icon_biggrin.gif

wink.gif


EDIT

dodalam tylko ciut wiecej (czytaj : dodatkowych
icon_lol.gif
) przypraw, ale ja juz tak mam, lubie 'ulepszac'
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
coz, nie moge zaprzeczyc
icon_wink.gif


tajska kuchnia slynie z tego, ze nie ma scisle przestrzeganych przepisow i proporcji. Jest wiecej improwizacja z tego co mamy. Jedyny wymog to: swieze, swieze, swieze. I duzo warzyw i owocow.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Kermidt, PRZE-PY-SZNE!
freu.gif

Inaczej się nie da tego powiedziec.
Genialne w swej prostocie, i zaskakujące perfekcją smaku! I szybkie w wykonaniu
zahnlos.gif

Wchodzi na stałe do naszego menu, dziękuję, ten soso jest wspaniały
cvety.gif
bussi.gif


S4020979.jpg
 

Załączniki

  • S4020979.jpg
    S4020979.jpg
    1 MB · Wyświetleń: 0

sywla

Member
Sty 3, 2008
481
0
0
Hej Kermidt:)
Ja przyrządzam rybkę w podobny sposób, ale podam swoją wersję:
miałam w zamrażarce mintaja, więc 2 filety z mintaja
oliwa z oliwek
cebulka
1 jajo
mąka do panierki
ząbek czosnku
sól, pieprz
parmezan
sos sojowy
puszka pomidorów pokrojonych w kosteczkę lub całych - rozpadną się podczas duszenia
ryż ugotowany na sypko
zielona bazylia


Rozmrażam rano rybkę, potem solę i posypuję świeżo zmielonym pieprzem i tak ona leżakuje przykryta folią spożywczą aż nadejdzie pora przyrządzania do obiadu:). Rybkę panieruję delikatnie w jajku i mące i od razu na lekko rozgrzaną patelnię z oliwąnr_002.jpg
Gdy rybka opieczona z dwóch stron dodaję cebulkę i posiekany czosneknr_003.jpg
Następnie dodaję pomidory z puszki i skrapiam malą ilością sosu sojowego, w tym momencie podlewam oliwą, do smaku odrobinę soli i pieprzu i całe danie dusi się ok 12 min. Także rybka dusi się w sosie pomidorowym!nr_008.jpg
Na talerz serwuję kule ryżowe, rybkę w sosie pomidorowym, posypuję parmezanem i ozdabiam bazylią
icon_smile.gif
icon_smile.gif
nr_012.jpg
Pychotka!
mniam.gif
 

Załączniki

  • nr_002.jpg
    nr_002.jpg
    138.8 KB · Wyświetleń: 0
  • nr_003.jpg
    nr_003.jpg
    155.3 KB · Wyświetleń: 0
  • nr_008.jpg
    nr_008.jpg
    143.6 KB · Wyświetleń: 0
  • nr_012.jpg
    nr_012.jpg
    148.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Sywla, na pewno Twoje danie jest też bardzo smaczne, ale tutaj chodzi o ten dodatek curry, chili i kolendry. Niby nic, a to dzięki temu tworzy się magia i danie o wyjątkowym, egzotycznym smaku.

Przepis Kermidt jest na sposób tajski, a Twój raczej włoski.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sywla

Member
Sty 3, 2008
481
0
0
To prawda Mała Mi, nie dodałam tych przypraw, dzięki którym smak sosu jest bardziej aromatyczny, bogaty, jak napisałaś egzotyczny:). Następnym razem dodam przyprawy które podaje Kermidt, aby podniebienie rozkoszowało się tajskim smaczkiem
lecker.gif
. Ale chyba nie jest to również sposób włoski, to po prostu mój sposób
icon_wink.gif
.
Jednak polecam tą wersję na wypadek gdyby ktoś miał ochotę, a nie miał akurat wskazanych przyprawek.
Pozdrowionka od sywli!!!!
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
kocham rybe panierowana w mace. Dajac make, jajko i znow make panierka jest grubsza i duzo lepiej sie trzyma.
Ale to zupelnie inna ryba niz tajska.
Oni nie panieruja. To jest bardzo wygodne i szybkie i jeszcze jeden plus - mozna uzyc cale ryby pokrojone w dzwonka, ktore sa duzo tansze od filetow.

Ciesze sie, ze smakuje.

jako tradycjonalistka rybe z pomidorami - po grecku wole w panierce z bulki.
 

sywla

Member
Sty 3, 2008
481
0
0
Dzisiaj zrobiłam na obiad i dokładnie według przepisu
icon_mrgreen.gif
. Rybka wyszła pyszna
lecker.gif
Do rybki był ryż długoziarnisty i sałata.
daumen.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,370
1,466
113
Kermidt, chciałabym zrobić ten sos i zamrozić. Jak myślisz czy on nadaje się do mrożenia?
Oczywiście mrożony byłby tylko sos, a ryba do niego smażona przed podaniem, gdy sos już się rozmrozi i podgrzeje.
 

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,691
0
36
Robiłam ten sos i moim zdaniem można go zamrozić. Najlepiej byłoby zamrozić samą bazę pomidorową, a zioła dodać świeże już po rozmrożeniu, ale i z ziołami zamrożonymi powinno być ok.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,370
1,466
113
Dziekuję, Shinju. To jutro zrobię i zamrożę oczywiście bez kolendry i dymki.
A jak myślisz czy dałoby się zastąpić pomidory takimi pelati z puszki? Teraz nie sezon i pomidory w sprzedaży raczej mało je przypominają. Tak się zastanawiam czy te z puszki nie będą za bardzo rozciapane.
gruebel_2.gif
 

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,691
0
36
Myślę, że konsystencję będziesz miała wtedy bardziej "rozciapcianą, ale smakowo powinny się nadać. Bo w sumie przede wszystkim o smak chodzi - z tymi akurat dostępnymi pomidorami może być trochę bezsmakowo. Czasem w Lidlu trafiają się smaczniejsze pomidory, takie na gałązce.
 

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
Często robię z pomidorami z puszki. Smak mają
icon_smile.gif
Wiadomo, świeże najlepsze, ale moim zdaniem w sezonie, a nie zimą.