Ryż z jabłkami

Aseret

Member
Kwi 20, 2009
71
0
0
Składniki:
* 1 filiżanka ryżu,
* 6 szt jabłek,
* 1 łyżka masła,
* skórka cytrynowa,
* woda,
* sól,
można dodać cukier puder lub cukier brązowy do smaku.


Ryż sparzyć, dać do formy, zalać wodą do poziomu ryżu.
Dodać masło, cukru do smaku i odrobinę soli.
Nakryć i od czasu do czasu wstrząsać formą, aż się ryż na miękko ugotuje (do 2 godz.).
Jabłka poszatkować, wymieszać z ryżem i dać do formy masłem wysmarowanej, posypanej bułką, po czym upiec w gorącym piecyku.
Można go tak samo podawać z innymi świeżymi owocami, jak: czereśnie, morele, śliwki itp.


Oryginał przepisu pochodzi z "Kosowska kuchnia jarska" 1928 rok ., R. Tarnawska i dr A. Tarnawski