Ryżowe krokiety z twarogiem

Ladybird

Member
Kwi 12, 2006
852
0
0
Małe, tanie danie na szybki obiad.

Przepis pochodzi z książki Bałkańskie zapiski kuchenne Iliany Genew-Puhalewej. Bardzo smakowitej książki
lecker.gif


Ryżowe krokiety z twarogiem
1 filiżanka ryżu
1 filiżanka twarogu
2 jajka
1 żółtko
natka pietruszki
mąka, lub bułka tarta
olej do smażenia

Ugotować ryż, wystudzić. Dodać twaróg, jedno całe jajko, żółtko, pieprz i pietruszkę.
Dokładnie wymieszać, formować podłużne krokiety. Panierować w jaju i mące/bułce. Smażyć.

Podaję sosem pomidorowym lub pieczarkowym i surówką.
Warto rozgotować ryż, żeby masa lepiej się kleiła. Dodaję tylko jajko, już bez żółtka i dobrze doprawiam.
Smacznego
icon_smile.gif
 

eremiw

Member
Wrz 1, 2007
259
0
16
Robię prawie identyczne , ale w wersji słodkiej - dodaję cukier waniliowy i czasem rodzynki. Muszę wypróbować wersję bardziej wytrawną, tak jak radzisz.
 

Atydea

Member
Lip 23, 2007
6
0
0
dosyć interesujący przepis, pewnie go wypróbuję w najbliższym czasie pomijając natkę pietruszki której wprost nie cierpię...Pozdrawiam...

/Atydea