Ryzowe sałatki Iwci

Iwcia

Member
Wrz 17, 2004
728
0
0
Sałatka żółta

składniki
1 duża filiżanka ryżu
1 duża żółta papryka
1 puszka kukurydzy
1/2 puszki ananasa
1 łyżeczka curry
1 lyżka oliwy z oliwek

Sos:
6 łyżek majonezu "Babuni"
3 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
4 łyżeczki soku z ananasa (z puszki)
pieprz biały
sól

sposób przygotowania
Ugotować ryż na sypko. Curry wymieszać z oliwą, a następnie z jeszcze gorącym ryżem. Dzięki temu ryż uzyskuje lekko żółty kolor i charakterystyczny smak curry.
Pokroić drobno paprykę i ananasa.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodać kukurydzę i dokładnie wymieszać.
Przygotować sos: wymieszać majonez z sokiem z ananasa i sokiem z cytryny, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić solą i białym pieprzem.
Całość wymieszać z sosem i wstawić do lodówki, tak aby ryż dokładnie przesiąkł smakiem czosnku i curry.

Ryżowa sałatka z kurczakiem i ananasem

składniki
2 szklanki ryżu
1 puszka kukurydzy
1 mała cebula
puszka ananasa
około ¼ ugotowanego kurczaka
kilka łyżek majonezu ”Babuni”
sól, pieprz
cukier


sposób przygotowania
Ryż ugotować na sypko, wystudzić, dodać kukurydzę i pokrojonego ananasa.
Cebulę pokroić bardzo drobno i sparzyć, by straciła ostrość. Kurczaka pokroić na bardzo drobniutkie kawałeczki Po pokrojeniu można jeszcze zmiażdżyć go widelcem.
Ryż, kukurydzę, ananasa , cebulę i kurczaka wymieszać ze sobą Dodać kilka łyżek majonezu, doprawić solą, pieprzem i odrobiną. Podawać schłodzone. Smacznego!!!