- ryż długoziarnisty 200 g,
- cebula 2 szt,
- pepperoni konserwowe 8 - 10 szt,
- kukurydza konserwowa 1 (420) puszka (ml),
- oliwki czarne 100 g,
- mąka kukurydziana 150 g,
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
- mleko 250 ml,
- jaja 2 szt,
- olej 4 łyżki,
- ser żółty Gouda 250 g.
- sól.
osączyć.
Piekarnik rozgrzać do 200°C.
Cebule oczyścić i pokroić w drobną kostkę.
Pepperoni, kukurydzę i oliwki osaczyć z zalewy. Paprykę i oliwki pokroić w krążki.
Do miski wsypać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Dodać mleko, jaja, olej i starannie wyrobić gładkie ciasto.
Ryż, cebulę, pepperoni, kukurydzę, oliwki i starty ser delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oproszonej mąką tortownicy.
Na cieście rozłożyć ryż z warzywami i wyrównać powierzchnię.
Tort umieścić w połowie wysokości piekarnika i piec ok. 45 minut.
( fotki będą jutro - taką mam nadzieję)