Sałatka brokułowa z migdałami

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
SAŁATKA BROKUŁOWA Z MIGDAŁAMI

-ugotowany w osolonej wodzie na półtwardo brokuł i podzielony na różyczki (brokuł średniej wielkości)
- ok. 1/2 opakowania sera feta - pokrojonego w niezbyt drobną kostkę
- 1 opakowanie sera camembert (np. Turek) - pokrojonego w cząstki (można go pominąć, jeśli ktoś nie lubi)
- ok. 5dag płatków migdałowych uprażonych na patelni do koloru złotego (można dać więcej)
- grzanki czosnkowe (oczywiście usmażone własnoręcznie) w ilości dowolnej
- łyżka octu balsamicznego
Wszystko wrzucamy do naczynia i delikatnie mieszamy. Chodzi o to, by w miarę mozliwości brokuł i feta pozostały w całości, a nie zamieniły się w paćkę.

saatkabrokuowazmigdaami18ua.jpg

Na zdjęciu sałatka w wersji okrojonej - bez grzanek i sera camembert.
 

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
Polecam tą sałatkę jest prze-py-szna

Małgoś.dz. dziękuję za przepis :mrgreen:
Wczoraj Twoje brokuły zniknęły w ciagu 10 minut,a jedzonka było duuuużo :mrgreen:
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
widzę, że doajesz tylko ocet balsamiczny, bez oliwy i innych dodatków?
W tym wydaniu sam ocet balsamiczny. Dobrze się komponuje. Ale czemu nie... można chyba próbować z innymi dodatkami...

Wczoraj Twoje brokuły zniknęły w ciagu 10 minut,a jedzonka było duuuużo :mrgreen:
Nooo, to chyba jednak były Twoje brokuły. :mrgreen: :mrgreen:
Miło mi, że smakowało.

Ale przyznam się Wam, że ta sałatka to nie wytwór mojej kulinarnej wyobraźni. :oops: Ja tylko próbowałam odtworzyć, a w oryginale jadłam taką sałatkę na bankiecie, gdzie dania serwowała krakowska restauracja Paese.