Sałatka pieczarkowo-porowa

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Polecam pyszną sałatkę - kompozycja taka niektórym wydaje się dziwna, ale zapewniam, że warto spróbować
icon_smile.gif
. Na wszystkich imprezach podawana na zimną kolację sprawdza się znakomicie i szybko znika z talerzy.


Składniki:
- pieczarki
- por (tylko jasna część)
- kukurydza z puszki
- jajka
- sól, pieprz
- majonez

Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w drobną kostkę. Pora drobno pokroić. Kukurydzę osączyć. Pieczarki przygotować tak, jak lubimy najbardziej - ja duszę je na maśle w sosie własnym z przyprawami, aż zmiękną. Ostudzić.

Całość doprawić, wymieszać z majonezem. Odstawić do przegryzienia.

(Trudno podać mi gramatury - wszystko daję na oko, ale dziś użyłam 1 dużego pora, 5 jajek na twardo, ponad pół puszki kukurydzy i nie wiem ile pieczarek... W kwestii proporcji jednak dowolność jest oczywista.
icon_smile.gif
)

mniam.gif
 

Załączniki

  • salatka1.JPG
    salatka1.JPG
    29.1 KB · Wyświetleń: 0
  • salatka2.JPG
    salatka2.JPG
    26.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Ewusiek, polecam
icon_smile.gif

Dziś udało mi się zrobić zdjęcia resztki, która została od wczoraj - dołączam do pierwszego postu.
 

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
Ta sałatka jest przepyszna - robię ją już wiele lat.

Co do przygotowania pieczarek - ja kroję je w taki sposób, w jaki chcę je widzieć w sałatce i mieszam z pokrojoną cebulą (półtalarki).
Następnie umieszczam w sitku nad garnkiem i zalewam wrzątkiem - po chwili są gotowe do użycia.