- Maj 19, 2008
- 1,368
- 0
- 0
Ponieważ przygotowywałam ją bez żadnego przepisu, nie podaję dokładnych proporcji, zresztą, nie są one specjalnie istotne.
Sałatka jest bardzo smaczna, orzeźwiająca, idealna na lato, a poza tym sycąca i zdrowa. Polecam na lekki obiad lub kolację.
Składniki:
- ryż brązowy
- fasolka szparagowa, zielona lub żółta
- groszek (użyłam z puszki)
- cukinia
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- czosnek
- sól, pieprz
- natka pietruszki (polecam nie żałować)
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki i podgotować (nie powinna być zbyt miękka). Cukinię pokroić w półplasterki lub dużą kostkę, skropić cytryną, posolić i podsmażyć krótko na niewielkiej ilości oliwy - musi pozostać chrupka. Wszystko wystudzić. Groszek osączyć. Pietruszkę posiekać. Połączyć wszystkie składniki.
Sok z cytryny połączyć z oliwą, przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Polać sałatkę, wymieszać.
Sałatka jest bardzo smaczna, orzeźwiająca, idealna na lato, a poza tym sycąca i zdrowa. Polecam na lekki obiad lub kolację.
Składniki:
- ryż brązowy
- fasolka szparagowa, zielona lub żółta
- groszek (użyłam z puszki)
- cukinia
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- czosnek
- sól, pieprz
- natka pietruszki (polecam nie żałować)
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki i podgotować (nie powinna być zbyt miękka). Cukinię pokroić w półplasterki lub dużą kostkę, skropić cytryną, posolić i podsmażyć krótko na niewielkiej ilości oliwy - musi pozostać chrupka. Wszystko wystudzić. Groszek osączyć. Pietruszkę posiekać. Połączyć wszystkie składniki.
Sok z cytryny połączyć z oliwą, przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Polać sałatkę, wymieszać.