- Wrz 14, 2004
- 2,084
- 0
- 0
Sałatka z fasolki i pomidorów.
35 dag żółtej fasolki szparagowej
3 pomidory
2 jajka
kilka łyżek majonezu
ew. jogurt naturalny lub śmietana
zielenina
sól, pieprz
. Fasolkę kroimy na 1 cm kawałki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odsączamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajka gotujemy na twardo, pomidory parzymy i obieramy ze skórki.
2. Na dnie salaterki układamy fasolkę, posypujemy ja solą i pieprzem, pokrywamy cienką warstwą majonezu lub jogurtu czy śmietany, ewentualnie mieszanką tychże. Na wierzchu układamy pokrojone w półplasterki pomidory, znów posypujemy solą i pieprzem, smarujemy delikatnie majonezem. Następnie kładziemy na to pokrojone na plasterki jajka, solimy i posypujemy koperkiem, szczypiorkiem, natką lub rzeżuchą.
3. Sałatka najlepiej smakuje sama lub z bagietką.
35 dag żółtej fasolki szparagowej
3 pomidory
2 jajka
kilka łyżek majonezu
ew. jogurt naturalny lub śmietana
zielenina
sól, pieprz
. Fasolkę kroimy na 1 cm kawałki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odsączamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajka gotujemy na twardo, pomidory parzymy i obieramy ze skórki.
2. Na dnie salaterki układamy fasolkę, posypujemy ja solą i pieprzem, pokrywamy cienką warstwą majonezu lub jogurtu czy śmietany, ewentualnie mieszanką tychże. Na wierzchu układamy pokrojone w półplasterki pomidory, znów posypujemy solą i pieprzem, smarujemy delikatnie majonezem. Następnie kładziemy na to pokrojone na plasterki jajka, solimy i posypujemy koperkiem, szczypiorkiem, natką lub rzeżuchą.
3. Sałatka najlepiej smakuje sama lub z bagietką.