Sałatka z pęczakiem, oliwkami i fetą

Ladybird

Member
Kwi 12, 2006
852
0
0
Bardzo smaczna sałatka, lekka i orzeźwiająca. Przepis stąd: Sałatka z pęczaku z pieczoną papryką, oliwkami i fetą
Proporcje i niektóre składniki pozamieniałam ale podaję tak, jak jest u Zieleniny.

100 g ugotowanego pęczaku
2 pokrojone w paski czerwone pieczone papryki
10 czarnych oliwek pokrojonych na połówki
1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano
3 posiekane zielone cebulki
100 g pokruszonej fety

Sos:
sok ze średniej cytryny
3 łyżki oliwy
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki uniwersalnej przyprawy
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1/2 rozgniecionego ząbka czosnku
1/2 łyżeczki morskiej soli

Kaszę ugotować. Paprykę upiec, obrać ze skóry i pokroić na paski.
Wymieszać składniki sosu.
Do kaszy dodać paprykę, oliwki, oregano, cebulkę i większość fety. Dodać sos, wymieszać, na wierzch pokruszyć resztę fety, można posypać wędzoną papryką.

Moje zmiany:
Dałam smażoną, marynowaną paprykę ze słoika, zielone oliwki, jedna cebulkę i dużo szczypiorku. Suszone oregano wmieszałam do sosu. Zmniejszyłam też ilość soku z cytryny, i tak sałatka wyszła kwaśna (pewnie przez marynowaną paprykę). Do sosu dałam też słodką paprykę i różową sól (mniej niż 1/2 łyżeczki), pominęłam uniwersalną przyprawę.
Bardzo smaczna, będę powtarzać.