- Sie 28, 2007
- 116
- 0
- 0
Aktualnie mieszkam a Stambule, w związku z tym staram sie gotować z regionalnych produktów. Jakiś czas temu odkryłam przepyszny ser Hellim peyniri i na jego bazie powstała ta sałata.
Składniki (na dwie porcje):
Pól główki sałaty lodowej
150 g sera Hellim peyniri (jest to ser bardzo podobny do sera Halloumi)
Garść orzechów włoskich
Sos z granatów (ok 4 łyżki)
Miód (ok 2 łyżki)
Sałatkę myjemy, odsączamy, dzielimy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu. Ser kroimy w plastry i grillujemy na suchej patelni do zezłocenia i lekkiego rozpuszczenia. Ser układamy na sałacie, polewamy delikatnie sosem z granatów i miodem, posypujemy posiekanymi (niezbyt drobno) orzechami.
Sałatka jest naprawdę pyszna, a jednocześnie prosta w przygotowaniu. Kwaśność sosu z granatów jest doskonale zrównoważona przez słodycz miodu i uzupełnia słony smak sera.
Składniki (na dwie porcje):
Pól główki sałaty lodowej
150 g sera Hellim peyniri (jest to ser bardzo podobny do sera Halloumi)
Garść orzechów włoskich
Sos z granatów (ok 4 łyżki)
Miód (ok 2 łyżki)
Sałatkę myjemy, odsączamy, dzielimy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu. Ser kroimy w plastry i grillujemy na suchej patelni do zezłocenia i lekkiego rozpuszczenia. Ser układamy na sałacie, polewamy delikatnie sosem z granatów i miodem, posypujemy posiekanymi (niezbyt drobno) orzechami.
Sałatka jest naprawdę pyszna, a jednocześnie prosta w przygotowaniu. Kwaśność sosu z granatów jest doskonale zrównoważona przez słodycz miodu i uzupełnia słony smak sera.