Salceson czekoladowo-śmietanowy

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
2 szklanki mleka ubić z 2 śmietanami w proszku. Dodać do tego 3 kieliszki wódki i wystudzoną żelatynę (5-6 łyżek)
Całość wylać na podłużna blaszki. Po stężeniu pokroić w drobną kostkę.

4 paczki herbatników-rozgnieść
2 szklanki orzechów - rozgnieść

Zagotować: 1 szkl mleka, 2 kostki masła, 3 szkl cukru i kakao(dodać tyle, żeby masa była ciemna). Do gorącej masy dodać żelatynę w proszku (8-10 łyżek) i wystudzić.

Zanim masa kakaowa stężeje - połączyć ją z ciastkami i orzechami oraz białymi kostkami. Można wylać do keksówki (wyłożyć folią) albo butelki plastikowej. Z porcji wychodzą 3-4 keksówki.
 

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
Do wypróbowania, na lato jako chłodny deser idealne.
Do ubitej śmietany dajesz żelatynę rozpuszczoną(pewnie w minimalnej ilości wody) a do masy kakaowej sypką, jak rozumiem?
 

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
Zgadza się - pierwsza żelatyna jak najmniej wody, a do kakao sypka.
icon_biggrin.gif