scone z dyni i pomaranczy

elzusia

Member
Cze 25, 2007
435
0
0
mozna go robic na rozne sposoby:w wersji indywidualnej,albo tak jak ja jeden duzy (wg mnie pojedyncze kawalki sa bardziej suche),a takze z roznymi dodatkami , smakuje troche jak briochka,ale tu w tym przepisie czuc wyrazny smak dyni

125 gr purée z dyni (pokroic dynie na kawalki,wlozyc do garnka z malutka iloscia wody,mieszac do czasu az powstanie purée)
250 gr maki
30 gr masla
2 lyzki cukru (jak ktos lubi slodkie to proponuje wiecej)
1 jajko
szczypta soli
skorka starta z jednej pomaranczy
jak ktos lubi to mozna dodac rodzynki-60 gr
1 i 1/2 llyzeczki drozdzy


Wymieszac maslo z cukrem,dodac jajko i purée z dyni.Wymieszac make ,drozdze i dosypac do reszty.Nastepnie dodac skorki z pomaranczy,sol i rodzynki,szybko wymieszac ,kiedy skladniki sie polacza , wysypac na stolnice i wyrabiac reka do
osiagniecia elastycznego ciasta.Wylozyc ciasto na papier do pieczenia i uformowac ciasto w ksztalcie pizzy o grubosci 1cm.
Odlozyc do wyrosniecia na okolo 1h,nastepnie naciac ciasto nozem na 8 kawalkow,posmarowac po wierzchu mlekiem i wstawic do piekarnika rozgrzanego do 200° na 25 min
scone1.JPG
podawac na sniadanko ,albo na podwieczorek np z dzemem ,albo tylko maslem
scone2.JPG
 

Załączniki

  • scone1.JPG
    scone1.JPG
    1.5 MB · Wyświetleń: 0
  • scone2.JPG
    scone2.JPG
    1.4 MB · Wyświetleń: 0

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
a to chyba ta sama osoba, bo ja znalazlam tutaj :

http://amusesbouche.canalblog.com/archives...30/3015229.html

wszystko wyglada przepysznie
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: