- Paź 5, 2010
- 144
- 0
- 0
Przepis rodzinny
Ciasto:
500 g mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
200 g masła lub margaryny,
2 łyżki śmietany,
200 g cukru pudru,
1 jajko
Masa:
1 kg sera (może być wiaderkowy),
1,5 szklanki cukru (można dać mniej),
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
100 g margaryny lub masła,
125 ml mleka,
aromat cytrynowy lub rumowy,
sok z 1 cytryny,
rodzynki (można pominąć)
Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 części i upiec 3 placki w temp. 180 stopni na złoty kolor (użyłam blaszki o wymiarach 36x24 cm).
Masa: cukier, masło i jajka utrzeć, dodać ser, mąkę rozpuszczoną w mleku. To wszystko zagotować często mieszając. Masa powinna zgęstnieć. Zdjąć z ognia, dodać olejek i sok z cytryny (próbować do smaku dodając sok) oraz rodzynki. Ciepłą masą przełożyć placki. Wierzch polać ulubioną polewą. Ciasto musi trochę odstać żeby placki zmiękły. Smacznego!
Ciasto:
500 g mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
200 g masła lub margaryny,
2 łyżki śmietany,
200 g cukru pudru,
1 jajko
Masa:
1 kg sera (może być wiaderkowy),
1,5 szklanki cukru (można dać mniej),
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
100 g margaryny lub masła,
125 ml mleka,
aromat cytrynowy lub rumowy,
sok z 1 cytryny,
rodzynki (można pominąć)
Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 części i upiec 3 placki w temp. 180 stopni na złoty kolor (użyłam blaszki o wymiarach 36x24 cm).
Masa: cukier, masło i jajka utrzeć, dodać ser, mąkę rozpuszczoną w mleku. To wszystko zagotować często mieszając. Masa powinna zgęstnieć. Zdjąć z ognia, dodać olejek i sok z cytryny (próbować do smaku dodając sok) oraz rodzynki. Ciepłą masą przełożyć placki. Wierzch polać ulubioną polewą. Ciasto musi trochę odstać żeby placki zmiękły. Smacznego!