Sernik na zimno, na biszkopcie i z galaretką

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
Składniki:

- biszkopt
(piekę go z przepisu Hichotki w prostokątnej formie 37x22 cm)
- 1 kg twarogu homogenizowanego (zawsze z mamą dawałyśmy danio lub inny, ja tym razem dałam wiaderkowy z Lidla)
- 1 masło
(dałam mnie, jakieś 3/4 kostki)
- 1 szklanka cukru
- 4 żółtka
- 1 szklanka mleka
- 6 łyżek żelatyny
(dałam 4 łyżki żelatyny + 3 łyżki galaretki pomarańczowej)
- 1 cukier waniliowy
- galaretka


Biszkopt upiec wg przepisu, ostudzić, przekroić na dwa placki.

Żelatynę rozpuścić w 3/4 szklance przegotowanej zimnej wody i dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Zaczekać aż lekko zgęstnieje.
Masło rozetrzeć z cukrem, dodać żółtka i utrzeć na masę. Wymieszać z serem.
Przegotować mleko, do gorącego mleka dodać żelatynę i dobrze wymieszać. Dodać do masy serowej, dobrze wymieszać. Zaczekać aż masa trochę stężeja, wtedy wylać ją na biszkoptowy spód i przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki. Jak stężeje zalać tężejącą galaretką.

Ja na ciasto wyłożyłam kawałki brzoskwiń z puszki i zalałam truskawkową galaretką:

sernik_na_zimno.jpg
 

Załączniki

  • sernik_na_zimno.jpg
    sernik_na_zimno.jpg
    195.2 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

bystrawoda

Member
Kwi 28, 2011
5
0
0
Wygląda pysznie. Z resztą to ulubione ciasto mojego męża, tylko, ze je zawsze mam problem z galaretką. Nigdy nie wiem kiedy jest właściwy moment :D, ale obiecałam i muszę dotrzymać słowa.

Tak pysznie wygląda na zdjęciu, że mam ochotę zrobić go już dzisiaj
icon_smile.gif