Pyszny mocno limonkowy, kremowy sernik, z pierzynką kokosową. Przepis jest z książki Jamiego Oliviera "Jamie's America".
Składniki na tortownicę 24 cm.
Składniki na spód:
* 350 g ciasteczek degistive
* 120 g rozpuszczonego masła
Ciastka rozdrobnić (zetrzeć na tarce) i wymieszać z masłem, aż będą miały wygląd mokrego piasku. Formę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wysypać na dno tortownicy i dokładnie ugnieść. Na czas przygotowywania masy, tortownicę włożyć do lodówki.
Składniki na masę:
* 900 g serka kremowego (lekkiego, niskotłuszczowego)
* 150 g cukru pudru
* 5 jajek
* 125 ml soku z limonek (około 6 limonek)
* skórka starta z 1 limonki
Składniki na bezę:
* 3 białka
* 110 g cukru pudru
* 40g wiórków kokosowych
Ser wraz z cukrem utrzeć na gładką masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku a na końcu wlać sok z limonek. Wymieszać do połączenia składników. Przygotowaną masę wylać na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 160ºC przez około 45-55 minut. Po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut do przestudzenia.
W tym czasie podkręcić temperaturę w piekarniku do 220ºC i przygotować bezę.
Białka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać aż masa będzie gęsta i szklista. Na końcu dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Przygotowaną bezę nakładać na serniki rozsmarować spodem łyżki, aż do krawędzi formy. Beza ma pokryć całą masę serową i powinna mieć około 2 cm grubości. Powierzchnia bezy można zrobić nierówną, z dolinami i górkami
Po wyłożeniu bezy ponownie wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 220ºC, na około 5 minut albo do czasu kiedy beza zacznie brązowieć. Wystudzić i włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać skórką z limonki.
Składniki na tortownicę 24 cm.
Składniki na spód:
* 350 g ciasteczek degistive
* 120 g rozpuszczonego masła
Ciastka rozdrobnić (zetrzeć na tarce) i wymieszać z masłem, aż będą miały wygląd mokrego piasku. Formę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wysypać na dno tortownicy i dokładnie ugnieść. Na czas przygotowywania masy, tortownicę włożyć do lodówki.
Składniki na masę:
* 900 g serka kremowego (lekkiego, niskotłuszczowego)
* 150 g cukru pudru
* 5 jajek
* 125 ml soku z limonek (około 6 limonek)
* skórka starta z 1 limonki
Składniki na bezę:
* 3 białka
* 110 g cukru pudru
* 40g wiórków kokosowych
Ser wraz z cukrem utrzeć na gładką masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku a na końcu wlać sok z limonek. Wymieszać do połączenia składników. Przygotowaną masę wylać na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 160ºC przez około 45-55 minut. Po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut do przestudzenia.
W tym czasie podkręcić temperaturę w piekarniku do 220ºC i przygotować bezę.
Białka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać aż masa będzie gęsta i szklista. Na końcu dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Przygotowaną bezę nakładać na serniki rozsmarować spodem łyżki, aż do krawędzi formy. Beza ma pokryć całą masę serową i powinna mieć około 2 cm grubości. Powierzchnia bezy można zrobić nierówną, z dolinami i górkami
Po wyłożeniu bezy ponownie wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 220ºC, na około 5 minut albo do czasu kiedy beza zacznie brązowieć. Wystudzić i włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać skórką z limonki.