Sernik orzechowo-cynamonowy

kremlinek

Member
Gru 21, 2011
54
0
0
Do upieczenia sernika zainspirowały mnie przepisy z blogów "Bake or Break" i "White Plate". Połączyłam je i wyszło pyszne świąteczne ciasto
icon_smile.gif
. Wszystkim bardzo smakowało
icon_smile.gif


Składniki na cynamonowy spód:


1,5 szklanki zmielonych korzennych ciastek (kupiłam niemieckie w Lidlu)
1/3 szklanki roztopionego masła


Wykonanie:

1. Połącz oba składniki.
2. Wyłóż dno 23 cm tortownicy papierem do pieczenia. Boki natłuść.
3. Wysyp zmielone ciastka do tortownicy. Ugnieć na spodzie i na ściance tortownicy (mniej więcej do połowy).
4. Podpiecz w temperaturze 175 stopni C przez około 6 minut.

Składniki na masę orzechową (coś pysznego!!!):


2/3 szklanki syropu kukurydzianego (zamieniłam z golden syrup)
1/3 szklanki roztopionego masła
2 jajka (dałam jedno)
1,5 szklanki poszatkowanych orzechów włoskich (w oryginalnym przepisie orzechy pekanowe)
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 szklanka cukru (pominęłam - syrop cukrowy jest już wystarczająco słodki)

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki gotuj na średnim ogniu. Cały czas mieszaj i doprowadź do wrzenia.
2. Zredukuj ogień na mały i gotuj jeszcze około 6-8 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.
3. Gęstą masę wylej na podpieczony cynamonowy spód. Odstaw.

Składniki na część serową:


Opakowanie waniliowego budyniu
4 jajka (dałam duże)
700 gramów sera twarogowego (dałam mielony z wiaderka)
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1 szklanka cukru
2/3 szklanki kremówki


Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzej do 175 stopni C.
2. Na wolnych obrotach ubij ser ze stopniowo dodawanym cukrem. Im mniej będziesz ubijać, tym lepiej. Chodzi tylko o połączenie składników.
3. Do masy dodawaj po jednym całym jajku.
4. Następnie stopniowo dodawaj budyń.
5. Połącz masę z esencją waniliową i cynamonem.
6. Stopniowo wlewaj kremówkę. Miksuj jeszcze chwilę.
7. Wylej masę na orzechowy spód. Nie przerażaj się, jeżeli masa będzie bardzo płynna.
8. Piecz sernik przez około godzinę (według oryginalnego przepisu). Wiadomo, że piekarnik piekarnikowi nierówny, więc swój sernik piekłam półtorej godziny. Po tym czasie wyłączyłam piekarnik i zostawiłam w nim sernik na kolejną godzinę (dopiekł się).
9. Upieczony i zimny sernik wstaw na noc do lodówki.

DSC02649-1.JPG
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
A w jak dużej tortownicy piekłaś? Sernik zapowiada się smakowicie...
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,337
1,621
113
O matko, ja chyba nieprzytomna byłam, bo ja tam od razu 1,5 a nie 1 1,5 widziałam. Przepraszam bardzo!
anbetung.gif
icon_redface.gif
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0